Κόσμος
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007 15:51

Νέες προσπάθειες για λύση του Σκοπιανού ζητά η Κομισιόν

Την ανάγκη «να καταβληθούν νέες προσπάθειες με επoικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο -το οποίο η ελληνική διπλωματία θεωρεί ικανοποιητικό αλλά με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης μέχρι την οριστική υιοθέτησή του- η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η αναφορά στην εκκρεμότητα της ονομασίας περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο της έκθεσης (69 σελίδων) που έχει τίτλο «Περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς υποχρεώσεις». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως στον οικονομικό τομέα και τις επενδύσεις. Επισημαίνεται ακόμη η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να μεταβαίνουν στη χώρα με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή διακίνηση προσώπων. Ωστόσο, σημειώνεται «οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επηρεαστεί από το θέμα της ονομασίας» και διαπιστώνεται ότι «καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό». Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, «η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Μέγας Αλέξανδρος θεωρήθηκε στην Ελλάδα ως πρόκληση, αντίθετα με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995».

Σε γενικές γραμμές στην έκθεση προόδου της Επιτροπής γίνεται μια καταγραφή των πεπραγμένων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο, χωρίς όμως να ικανοποιείται το αίτημα της κυβέρνησης της χώρας για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ζητείται ειδικότερα επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και βελτίωση τόσο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας (υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στη βουλή των Σκοπίων ) όσο και της διοικητικής αποτελεσματικότητας σε τομείς όπως η φύλαξη των συνόρων, η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Τέλος υπογραμμίζεται ότι το οργανωμένο έγκλημα παραμένει ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία.

Πηγή ΑΠΕ