Κοινωνία
Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 12:28

Οι παράπλευρες απώλειες του κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι «παρούσα» σ’ όλο τον κόσμο, με πάνω από 55.000 νεκρούς και 1 εκατομμύριο κρούσματα. Πέραν όμως, των δυσάρεστων και «μαύρων» αυτών αριθμών, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις παράπλευρες απώλειες της θανατηφόρας νόσου.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι «παρούσα» σ’ όλο τον κόσμο, με πάνω από 55.000 νεκρούς και 1 εκατομμύριο κρούσματα. Πέραν όμως, των δυσάρεστων και «μαύρων» αυτών αριθμών, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις παράπλευρες απώλειες της θανατηφόρας νόσου.

Πρόκειται για τις κοινωνικές επιπτώσεις από τα πρωτοφανή μέτρα περιορισμού των δημόσιων μετακινήσεων των πολιτών. Άλλωστε, ολοένα και περισσότερες χώρες κλείνουν σχολεία, επιχειρήσεις, πάρκα, γήπεδα και εμπορικά καταστήματα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των πολιτών.

Αυτά τα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, ενδεχομένως και αρκετούς μήνες, κάτι το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ειδικοί, μάλιστα, φοβούνται τον κίνδυνο χιλιάδων θανάτων, οι οποίοι δεν θα σχετίζονται με τον Covid-19, αλλά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμησή του.

Το παράδειγμα του 2008

Όπως έχει επανειλημμένως καταδείξει η ιστορία, όσο περισσότερο διαρκέσει η ύφεση στην οικονομία, τότε χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα της κοινωνικής κρίσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση (2007-2009), η οποία «οδήγησε» σε ραγδαία εκτίναξη των ποσοστών αυτοχειρίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα ενδεχομένως θα είναι δραματικότερα, ενόσω η οικονομία συνθλίβεται στις «δαγκάνες» του κορωνοϊού.

Ενδοοικογενειακή βία και ανεργία

Ήδη καταγράφονται και τα πρώτα σημάδια αύξησης των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων αποτρέπει την πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στις δομείς θεραπείας τους, γεγονός το οποίο κλιμακώνει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μια ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας στο 20% ανάμεσα χώρες της Δύσης, θα μπορούσε να συνεπάγεται έως και 20.000 πρόσθετες αυτοκτονίες.

Και φυσικά, ανάμεσα σ’ αυτούς και αρκετοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούνται τα πρώτα «θύματα» των φαινομένων της μαζικής ανεργίας, όπως έχει καταδείξει και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η προοπτική χαλάρωσης των μέτρων

Οι επόμενες εβδομάδες έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας στον πλανήτη και ως εκ τούτου, για τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να ζυγίσουν προσεκτικά τις επιλογές που διαθέτουν, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος των περιοριστικών μέτρων, και παροτρύνουν τους ηγέτες - εφόσον είναι δυνατόν - να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης μερικών εξ αυτών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters