Κόσμος
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2007 09:48

Η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα

O υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, διέψευσε σήμερα φήμες ότι η χώρα του σκοπεύει να αναγνωρίσει επισήμως την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως μεταδίδει το Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων AAP.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει κανένα τέτοιο σχέδιο.

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Καμπέρα εξετάζει την αλλαγή της πολιτικής της στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ωστόσο όπως υπογράμμισε «οι φήμες αυτές είναι αναληθείς».

«¶λλες χώρες, όπως ο Καναδάς, αποφάσισαν πρόσφατα να χρησιμοποιούν τον όρο "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στις διμερείς τους σχέσεις. Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια. Επιμένουμε στην πολιτική μας για χρήση του όρου ΠΓΔΜ», ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ το 1994 και έχει διπλωματικές σχέσεις μαζί της από το 1995. Η χρήση του όρου ΠΓΔΜ ακολουθεί την πρακτική των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η Αυστραλία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο FYROM (ΠΓΔΜ), σύμφωνα με τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών και διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωρινή διευθέτηση μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το θέμα μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να δουλέψουν μαζί, για να λύσουν τις διαφορές τους για το θέμα, σε συνεργασία με τους μεσολαβητές του ΟΗΕ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Αλλα και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Κέβιν Ραντ, σε επιστολές του προς τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Γεώργιο Ζώη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων, Δημήτριο Μηνά και σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος", διευκρίνισε πως αν κερδίσει τις εκλογές, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».