Πολιτική
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2007 11:24

Σκόπια: «Στρατηγική παράλογων ηττημένων το βέτο»

«H άσκηση βέτο είναι η στρατηγική των παράλογων ηττημένων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Μιλοσόσκι μιλάει και πάλι για «διμερείς διαφορές που έχει η Ελληνική Δημοκρατία με τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», κάνοντας παράλληλα λόγο για «χρόνιες διμερείς και δυσνόητες αμφισβητήσεις» της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει, «το διμερές πρόβλημα της ονομασίας δεν συγκαταλέγεται στα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ», ενώ καλεί την Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, «να δώσει προτεραιότητα στον κοινό σκοπό της Συμμαχίας για ενδυνάμωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στα Βαλκάνια σε σχέση με τις δικές της χρόνιες διμερείς και δυσνόητες αμφισβητήσεις».

«Για το λόγο αυτό -υπογραμμίζει ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας- ειδικά τώρα, μπροστά στην πρόκληση της υπόθεσης του Κοσόβου που όλοι αντιμετωπίζουμε, η υποστήριξη της ευρωατλαντικής ενταξιακής προοπτικής της περιοχής είναι η στρατηγική μιας διορατικής ηγεσίας, ενώ η άσκηση βέτο είναι η στρατηγική των παράλογων ηττημένων. Πιστεύω ότι στην πλειοψηφία των μελών της ελληνικής κυβέρνησης θα πρυτανεύσει η στρατηγική της διορατικής ηγεσίας».

Επίσης, όπως υποστηρίζει ο κ.Μιλοσόσκι, βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η ΠΓΔΜ συμφώνησε στην αλλαγή της σημαίας της και η Ελλάδα ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς. «Αν η Ελλάδα υποκύψει στον πειρασμό να παραβιάσει αυτούς τους κανόνες και να μπλοκάρει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, τότε θα έχει καταγγείλει τη Συμφωνία και θα προσφέρει κάθε δικαίωμα στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" να προχωρήσει στην εφεδρική της στρατηγική, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το τέλος του παιχνιδιού με το όνομα», επισημαίνει ο κ. Μιλοσόσκι, υπονοώντας προσφυγή στον ΟΗΕ με την οποία θα ζητείται η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.

Όσο για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τα Σκόπια κάποια σύνθετη ονομασία, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είναι ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται για το όνομα της Coca-Cola, ώστε να σκεφτεί κανείς αν μπορεί να γίνει αποδεκτή η Coca-Cola Light ή όχι. Πρόκειται για το συνταγματικό μας όνομα που αποτελεί θεμέλιο λίθο της εθνικής ταυτότητας ενός μικρού κράτους». «Ενώ το ζήτημα του ονόματος είναι πολιτικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι εθνικό θέμα για το λαό μου», σημειώνει.

Εξάλλου, ο κ. Μιλοσόσκι απορρίπτει τα περί αλυτρωτικής προπαγάνδας και πολιτικής της των Σκοπίων, κάνοντας λόγο για «ψευδή ρητορική που εξυπηρετεί διπλωματικές ή εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες της Ελλάδας».

Για την πρόκληση με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», ο κ. Μιλοσόσκι υποστήριξε πως δεν πρόκειται για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ούτε για πρόκληση, αλλά για διαφορετική οπτική. «Η ελληνική προσέγγιση της Ιστορίας έχει απολυτότητα, ενώ η δική μας δεκτικότητα. Οι "Μακεδόνες" πιστεύουν ότι η δόξα μιας τόσο μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας όπως ο Μέγας Αλέξανδρος ξεπερνά τα εθνικά σύνορα ενός κράτους και δεν θα πρέπει να απαγορεύεται σε κάποιους να τον τιμούν. Οπως η ιστορική κληρονομιά του Καρλομάγνου μοιράστηκε ανάμεσα στους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς χωρίς πικρίες», εξήγησε.

Τέλος, με αφορμή την αναγνώριση της χώρας του με το συνταγματικό της όνομα από συνολικά 120 χώρες -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία- ο κ. Μιλοσόσκι φθάνει στο σημείο να εκφράζει την ελπίδα ότι «κάποια μέρα η Ελλάδα θα βρει το θάρρος και θα μας αναγνωρίσει με το συνταγματικό μας όνομα». «Σήμερα η Ελλάδα μάς αναγνωρίζει ως FYROM και είμαστε εταίροι. Οταν θα μας αναγνωρίσει ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα είμαστε σύμμαχοι. Είναι στο χέρι της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος