Ειδικές συστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) αναφορικά με την παχυσαρκία και τη λοίμωξη από COVID-19.
Ειδικές συστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) αναφορικά με την παχυσαρκία και τη λοίμωξη από COVID-19.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία απ’ ότι τα νορμοβαρή: αντιθέτως, ο κίνδυνος βαρείας προσβολής (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας ΣΟΑΔ) αυξάνεται όταν υπάρχει παχυσαρκία 3ου βαθμού (BMI>40kg/m2).
Τα άτομα που είναι υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν βαρείας μορφής λοίμωξης από COVID-19 βάσει βιβλιογραφικών δεδομένων είναι τα εξής:
Άτομα άνω των 70 ετών (αν και τα άτομα 50 -70 ετών πρέπει να παρακολουθούνται με αυξημένη προσοχή.
Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα όπως αρτηριακή υπέρταση με επιπλοκές, ιστορικό ΑΕΕ ή στεφανιαίας νόσου ή καρδιοχειρουργικής επέμβασης, καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου ΙΙΙ ή ΙV κατά NYHA.
Διαβητικοί ινσουλινοεξαρτώμενοι μη ρυθμισμένοι ή με επιπλοκές λόγω της νόσου των o Ασθενείς με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα οι οποίοι μπορεί να απορυθμισθούν με μία ιογενή λοίμωξη.
Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε αιμοκάθαρση.
Ασθενείς με καρκίνο υπό θεραπεία.
Παρά την απουσία βιβλιογραφικών δεδομένων, λόγω του πιθανολογούμενου κινδύνου βάσει των δεδομένων από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, θεωρούνται εξ ίσου ως άτομα υψηλού κινδύνου:
Τα άτομα με ανοσοκαταστολή συγγενή ή επίκτητη: (Λόγω φαρμακευτικής θεραπείας “αντικαρκινική χημειοθεραπεία, λήψη ανοσοκατασταλτικών, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες και/ή κορτικοθεραπεία σε ανοσοκατασταλτική δόση” - Λοίμωξη με HIV μη ελεγχόμενη ή με CD4 <200/mm3 - Συνεπεία μεταμόσχευσης συμπαγούς οργάνου ή
αιμοποιητικών κυττάρων- Κακοήθες αιματολογικό νόσημα υπό θεραπεία).
Τα άτομα με κίρρωση ήπατος τουλάχιστον σταδίου Β κατά Child-Pugh.
Τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ > 40 kg/m2) σε αναλογία με τα δεδομένα για τη γρίπη Α (Η1Ν1)09.
Το κριτήριο της ηλικίας > 70 ετών είναι κυρίως παράγοντας κινδύνου για αυξημένη θνησιμότητα, αφού τα δεδομένα σε πολλές χώρες δείχνουν ότι 50% των ασθενών σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 ήταν < 60 ετών.
Η παχυσαρκία, ανεξαρτήτως ΒΜΙ, μπορεί να συνοδεύεται από μια ή περισσότερες συν νοσηρότητες οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως παράγοντες κινδύνου για βαριές μορφές νόσησης από COVID-19 σε διαφορετικά δημοσιευμένα άρθρα του τελευταίου διμήνου: αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο. Εξ άλλου, η αντιμετώπιση στη ΜΕΘ των ασθενών με παχυσαρκία, ανεξαρτήτως της νόσου για την οποία νοσηλεύονται, παρουσιάζει πολλαπλά και ιδιαίτερα προβλήματα (διασωλήνωση, δοσολογία φαρμάκων, θεραπευτικοί χειρισμοί, νοσηλευτική φροντίδα).
Κατά συνέπεια, τα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα απομόνωσης που εφαρμόζονται για όλο τον πληθυσμό πρέπει να τηρούνται αυστηρά από τα άτομα με παχυσαρκία και το άμεσο περιβάλλον τους.
Με τα σημερινά δεδομένα, η αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία που είναι ύποπτα για λοίμωξη από COVID- 19 είναι η ίδια με εκείνη που προτείνεται στο γενικό πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα δεδομένα για την επίδραση μιας πρόσφατης απώλειας βάρους (πχ μετά από βαριατρική επέμβαση) στη βαρύτητα της λοίμωξης από COVID-19. Όμως οι ασθενείς οι οποίοι ανέπτυξαν Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας είχαν συχνότερα υποθρεψία σε σχέση με τους ασθενείς που δεν ανέπτυξαν ΣΟΑΔ. Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθηση τους από το γιατρό τους και να είναι υποδειγματικοί στην τήρηση των οδηγιών διατροφής και στη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής που τους έχουν συνταγογραφηθεί για να αποφύγουν την υποθρεψία λόγω έλλειψης πρωτεϊνών και βιταμινών.
Τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία 3ου βαθμού (ΒΜΙ >40kg/m2) πρέπει να έλθουν σε επικοινωνία με το γιατρό τους και να αξιολογηθεί η ανάγκη συνέχισης της εργασίας των.
Αναμένονται προσεχώς Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Οδηγίες – Συστάσεις για την Παχυσαρκία και τη λοίμωξη από COVID-19. Όλες οι πληροφορίες και οι συστάσεις μπορεί να εξελίσσονται ταχύτατα και θα επικαιροποιηθούν ανάλογα.