Κόσμος
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 10:33

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τα μέτρα που παίρνει η Λευκωσία ως αντίδραση στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικού συνεταιρισμού μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας, η ανάπτυξη επαφών μεταξύ των Τ/Κ και του γερμανικού SPD, οι αναφορές του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη περί «πολιτικής αφασίας» και οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για το εφιαλτικό σενάριο εξακρίβωσης ύπαρξης κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ο δομημένος είναι γερμανο-τ/κυπριακός», αναφέρει πως η διπλωματική πανωλεθρία της Κύπρου δεν περιορίζεται στη Βρετανία, στη Σουηδία, στη Συρία, στην Ιταλία και σε όσα γνωρίζαμε για το γερμανικό κοινοβούλιο. Η ανάπτυξη των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων επεκτάθηκε στο πανίσχυρο γερμανικό SPD, «όπου υπερφαλαγγίζουν, όπως φαίνεται, και το ΣΚ ΕΔΕΚ που πιάστηκε πάλι στον ύπνο». Αλλού γράφει πως ο Ιωάννης Κασουλίδης κατήγγειλε χθες ότι υπάρχει «μια ελλιπής παρουσίαση των απόψεων όσον αφορά τα ΜΜΕ και δημιουργείται στο κοινό μια ψεύτική μαγική εικόνα, που στην ουσία οδηγεί τα πράγματα σε πολιτική αφασία».

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Χάνουμε το παιχνίδι», πως τα χειρότερα φοβάται τώρα η Λευκωσία από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Βρετανίας – Τουρκίας, ένα σκέλος του οποίου αφορά και τα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως το λουκούμι της Γεροσκήπου είναι και επίσημα το πρώτο προϊόν της Κύπρου που κατοχυρώθηκε από την ΕΕ ως είδος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου και αναμένεται σύντομα να φέρει τη σφραγίδα του τιμητικού σήματος της κατοχύρωσης.

«Ο Πολίτης» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Δυο επιστολές Τάσσου υπέρ του Σχεδίου Ανάν», αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με επιστολή του τον Απρίλιο του 2003 προς τον Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε προσήλωση στο σχέδιο Ανάν και καλούσε τον Τ/Κ ηγέτη να εγκαταλείψει τη δική του θέση απόρριψης του σχεδίου του ΓΓ. Λίγους μήνες αργότερα με επιστολή του προς τον ΓΓ επαναλάμβανε την ίδια ακριβώς άποψη. Αλλού γράφει πως σχέδιο με κίνητρα απόσυρσης «ηλικιωμένων» αυτοκινήτων προωθεί το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν μέχρι και χίλιες λίρες.

Η «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Μέτρα αντίδρασης της Κύπρου κατά της Βρετανίας», γράφει πως ψυχρές είναι οι σχέσεις Λευκωσίας – Λονδίνου, μετά τη συμφωνία Βρετανίας και Τουρκίας, στην οποία γίνεται αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και σε άρση δήθεν της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Η Κυβέρνηση πληροφόρησε το βρετανικό ΥΠΕΞ ότι ακυρώνεται η πραγματοποίηση του φόρουμ που ήταν προγραμματισμένο για το ερχόμενο Σάββατο. Αλλού αναφέρει πως προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Δεν έχει δώρα στον Ταγίπ», πως η Λευκωσία κινείται έντονα τα τελευταία 24ωρα με στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο, Μπους και Ερντογάν να υπογράψουν συμφωνία, παρόμοια με το τουρκοβρετανικό Στρατηγικό Συνεταιρισμό. Ο ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να υπογράψουν συμφωνία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως στη σφαγή κινδυνεύουν να οδηγηθούν 164.794 ζώα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ύποπτο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Δρομολαξιά.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Αντίσταση και όραμα», γράφει πως «ο πατριωτισμός κρίνεται στις πράξεις που ανασταίνουν την πατρίδα … Και η ανάσταση της δικής μας πατρίδας βρίσκεται στην απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής της Εθνικής Αντίστασης, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Αλλού αναφέρει πως έντονα άδικα νιώθουν 105 αστυνομικοί, μαχητές της αντίστασης του 1974, για το θέμα των προαγωγών τους επ’ ανδραγαθία.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Εφιαλτικό σενάριο για τον αφθώδη πυρετό», πως οι Αρχές αντιμετωπίζουν ένα εφιαλτικό σενάριο λόγω της πιθανότητας ανακάλυψης αφθώδους πυρετού, που θα οδηγήσει στη θανάτωση 45 χιλιάδων ζώων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Φώτης Φωτίου. Αλλού αναφέρεται στην αναμενόμενη νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων λόγω των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)