Κόσμος
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 19:29

Covid-19: Πόσο αποδοτικό είναι το lockdown στην ανάσχεση της νόσου;

Κλειστά σύνορα, απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων και αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία. Η Ευρώπη και αρκετές χώρες ανά τον κόσμο σε καραντίνα εξαιτίας του κορωνοϊού και οι πολίτες σε απόγνωση, με την απορία εάν τα μέτρα πράγματι φέρνουν αποτέλεσμα στην ανάσχεση του κορωνοϊού. Η απάντηση, σύμφωνα με νέα μελέτη του Imperial College σε 11 ευρωπαϊκές χώρες είναι καταφατική. Οι κρατικές παρεμβάσεις έχουν συμβάλει στο να σωθούν 59.000 ζωές. Το lockdown αρχίζει να αποδίδει καρπούς στην Ιταλία, με τη χώρα να ανακοινώνει 4.050 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, το μικρότερο αριθμό από τις 17 Μαρτίου.

Κλειστά σύνορα, απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων και αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία. Η Ευρώπη -και άλλες χώρες ανά τον κόσμο- σε καραντίνα εξαιτίας του κορωνοϊού και οι πολίτες σε απόγνωση, με την απορία εάν τα μέτρα πράγματι φέρνουν αποτέλεσμα στην ανάσχεση του κορωνοϊού. Η απάντηση, σύμφωνα με νέα μελέτη του Imperial College σε 11 ευρωπαϊκές χώρες είναι καταφατική. Οι κρατικές παρεμβάσεις έχουν συμβάλει στο να σωθούν 59.000 ζωές.

Οι επιστήμονες του Imperial College London μελέτησαν τις συνέπειες των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, κλείσιμο σχολείων, lockdowns και απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο προσομοίωσης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, υπολογίζουν ότι έως τα τέλη Μαρτίου τα περιοριστικά μέτρα βοήθησαν στο να αποφευχθούν μεταξύ 21.000 και 120.000 θάνατοι. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κλίμακα εξάπλωσης κυμαίνεται από 15% του πληθυσμού στην Ισπανία έως 0,41% του πληθυσμού στην Νορβηγία. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμούν ότι έχει προσβληθεί το 2,7% του πληθυσμού.

Ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο καθηγητής Άξελ Γκράντι, υποστηρίζει σύμφωνα με το BBC ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων έχουν ήδη σώσει ζωές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχθούν τα περιοριστικά μέτρα στη μείωση του ποσοστού θνητότητας.

Οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από Ιταλία

Στην Ιταλία, μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 812 νέους θανάτους, 11.591 συνολικά, σημειώνοντας αύξηση έπειτα από δύο ημέρες πτωτικής πορείας. Παρ' όλα αυτά, καταγράφηκαν 4.050 νέα κρούσματα στο τελευταίο 24ωρο, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 17 Μαρτίου,  ανεβάζοντας το σύνολο στα 101.739, από 97.689. Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 5.217 νέα κρούσματα και το Σάββατο 5.974.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

naftemporiki.gr