Πολιτιστικά
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 14:52

Στην πατρίδα και πάλι 94 αρχαιότητες της νεολιθικής εποχής

Τον επαναπατρισμό 94 αρχαιοτήτων της νεολιθικής εποχής από το Μόναχο, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα, σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

- 63 νεολιθικά ειδώλια, πήλινα και μαρμάρινα

- λίθινες και πήλινες νεολιθικές σφραγίδες

- λίθινα εργαλεία (αξίνες, πελέκεις, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου)

- πήλινα σφονδύλια

- λίθινους και πήλινους πεσσούς σφενδόνης

- λίθινα και πήλινα αγγεία μικρογραφικά

- λίθινες φιάλες

- πήλινο περίαπτο

Όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού, όλα είχαν κλαπεί σε ένοπλη ληστεία τον Μάιο του 1985 από την οικία του κατόχου τους, Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου στη Λάρισα. Στόχος ήταν να προωθηθούν προς πώληση σε μουσείο του Μονάχου από μέλος γνωστής σπείρας αρχαιοκαπήλων. Το Μάρτιο του 1986, πολλά από αυτά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία του Μονάχου. Ακολούθησε και δεύτερη κατάσχεση άλλης ομάδας αρχαίων που περιλάμβανε, επίσης, αρχαιότητες της Συλλογής Θεοδωρόπουλου (και αυτές προσφέρονταν προς πώληση).

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, και στις δυο περιπτώσεις, μεταξύ των κατασχεθέντων αναγνωρίστηκαν 94 αρχαία αντικείμενα.

Για τη διεκδίκηση των κατασχεθέντων αρχαίων ορίστηκε τον Απρίλιο του 1993 δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον των γερμανικών αρχών.

Η υπόθεση παρέμενε για χρόνια σε εκκρεμότητα και ανακινήθηκε τον Απρίλιο του 2007. Διορίστηκε εκ νέου δικηγόρος, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία διεκδίκησης.

Τον Αύγουστο του 2007 το Ειρηνοδικείο Μονάχου αποφάσισε την απόδοση στο Ελληνικό κράτος των αρχαίων, τα οποία φυλάσσονταν στην Κρατική Δικαστική Υπηρεσία της Βαμβέργης. Τα 94 αρχαία αντικείμενα παρέλαβε στις 15/10/2007 από τις γερμανικές αρχές η Γενική Πρόξενος του Μονάχου, ¶ννα Κόρκα, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού κράτους και τελικά επαναπατρίστηκαν στις 19/10/2007.

Προσωρινά φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας όπου και ανήκουν. Στο σημείο αυτό ο κ.Λιάπης ευχαρίστησε τον αρχικό κάτοχό τους κ. Θεοδωρόπουλο που αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος.

«Θεωρούμε την αρχαιοκαπηλία μια διεθνή μάστιγα. Μια μάστιγα η οποία πλήττει την ιστορική γνώση, την πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού. Γι αυτό και η αντιμετώπιση της κλοπής και παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ.Λιάπης.