Πολιτική
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 11:54

Ε.Ε.: Έλλειψη σχεδίων διαχείρισης και μέτρων προστασίας των περιοχών Νatura

«Η Επιτροπή γνωρίζει τα προβλήματα εφαρμογής των διατάξεων των σχετικών με το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα», αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη (είχε κατατεθεί πριν από τις πυρκαγιές στην Ηλεία) για την προστασία της ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως και ιδιαίτερα το δάσος της Στροφυλιάς.

Οπως σημείωσε ο κ. Δήμας, τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψη σχεδίων διαχείρισης και τη μη θέσπιση στόχων διατήρησης για τους τόπους του δικτύου Natura 2000, καθώς και από την έλλειψη εφαρμογής προληπτικών επιτόπιων μέτρων προστασίας.

Στην απάντηση του Επιτρόπου υπογραμμίζεται ότι η Κομισσιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «η οριζόντια υπόθεση επί παραβάσει που σχετίζεται με την έλλειψη κατάλληλου καθεστώτος νομικής προστασίας για όλες τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης και τον επίμαχο τόπο (GR2320001: Δάσος Στροφυλιάς, λιμνοθάλασσα Καλογριάς, το έλος της Λαμίας και ο ¶ραξος). Η υπόθεση εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-293/07)».

«Η απάντηση της Κομισιόν φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το σκάνδαλο "Ζαχάρω - Real Estate" που προώθησε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, η Κ.Ε.Δ. σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ζαχάρως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Η σκανδαλώδης και άρον -άρον τσιμεντοποίηση περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000, με πρόσχημα την δήθεν στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, όχι μόνον υποθηκεύουν την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα και της ευρύτερης περιοχής της πολύπαθης Ηλείας, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης με κοινοτικά κονδύλια».

«Θα χρησιμοποιήσουμε, μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις, όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί αυτό το οικολογικό έγκλημα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ», κατέληξε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.