Νόμιμη είναι η χρήση καμερών από την Ελληνική Αστυνομία για την καταγραφή εικόνας και ήχου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, σε περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
Με αφορμή εξάλλου τη σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπογραμμίζεται ότι η Εισαγγελία είναι ανώτερη από την Αρχή καθώς και από οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη Αρχή και γνωμοδοτεί για τη νομιμότητα των καμερών.
Επίσης, στην ίδια γνωμοδότηση ο εισαγγελέας του Α.Π. σημειώνει πως η κατάσχεση τηλεοπτικού υλικού από δημοσιογραφικά συνεργεία είναι παράνομη, ωστόσο όπως διευκρινίζει, κατόπιν σχετικού αιτήματος οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το επίμαχο υλικό.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη γνωμοδότησή του αναφέρει τα εξής:
«Στην περίπτωση κατά την οποία σε συναθροίσεις και ειδικότερα πριν, κατά ή μετά το τέλος διαδηλώσεων και πορειών διαπράττονται αυτόφωρα εγκλήματα (κακουργήματα ή πλημελήμματα) από άτομα συμμετέχοντα αρχήθεν ή παρεισφρήσαντα σε αυτές είναι επιτρεπτή η εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, διά της χρήσεως των τιθεμένων τότε σε λειτουργία καταλλήλων τεχνικών μέσων, καταγραφή εικόνας και ήχου (καμερών φορητών ή σταθερών κλπ) αποτύπωση αυτών σε κασέτα, μαγνητοταινία, βιντεοταινία, φωτογραφία κλπ, με σκοπό τη βεβαίωση των τελουμένων αυτοφώρων εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών και εν τέλει τη χρήση τών άνω αποδεικτικών μέσων ενώπιον των δικαστικών αρχών.
β. Δεν είναι επιτρεπτή η κατάσχεση από τις αστυνομικές αρχές κασετών, ταινιών, φωτογραφιών ή άλλων εξαρτημάτων στα οποία έχουν αποτυπωθεί με τη χρήση τεχνικών μέσων (καμερών κλπ) από εικονολήπτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή άλλους ιδιώτες, τελεσθέντα αυτόφωρα εγκλήματα. Δυνατή είναι μόνο η πρόσκληση για παράδοση αυτών».