Πολιτική
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 15:21

Διαξιφισμοί Π.Παυλόπουλου - Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τη κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση για το ΑΣΕΠ και το θέμα των λαθρομεταναστών.

«Ελπίζατε ότι η δική μας κρίση θα συγκάλυπτε τα δικά σας προβλήματα. Όμως, πολύ σύντομα, θα έχει τελειώσει η δική μας κρίση, αλλά εσείς όλο και θα βαθαίνετε στη δική σας αδιέξοδη πολιτική κρίση», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου επιτιθέμενος στην κυβέρνηση.

«Ας αναζητήσει ο κ. Παπανδρέου τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ περισσότερο στην προεκλογική αναξιοπιστία της κριτικής του και λιγότερο σε άλλα πράγματα, όπως η συζήτηση περί εσωτερικής αμφισβήτησης και υπονόμευσης», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο για τις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στη ρύθμιση για συμμετοχή μη μελών του ΑΣΕΠ σε διαδικασίες συνέντευξης για την επιλογή υποψηφίων σε φορείς του δημοσίου:

«Θέλετε να τοποθετήσετε εγκάθετους γαλάζιους εξεταστές και συνταξιούχους της παράταξής σας να βαθμολογούν τη συνέντευξη», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι από πλευράς ΝΔ δεν υπάρχει ντροπή, δεν υπάρχει Σύνταγμα και δεν υπάρχει πολιτικός πολιτισμός.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για περιστατικά «βασανιστηρίων σε βάρος μεταναστών που προσβάλλουν τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων» και «αποτελούν απαράδεκτο δείγμα της αντίληψης που ανέχεται ή καλλιεργείται στα σώματα ασφαλείας από την κυβέρνηση της ΝΔ». Δήλωσε μάλιστα ότι περιμένει «τις αμέσως επόμενες ημέρες τον άμεσο καταμερισμό τόσο διοικητικών όσο και πολιτικών ευθυνών».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών επέστρεψε την εκτίμηση του κ. Παπανδρέου ότι η ΝΔ βλέπει το κράτος ως λάφυρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι επί των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ χρειαζόταν η εγγραφή σε τοπική οργάνωση του κόμματος για να μπει κάποιος στο δημόσιο.

Όσο για τη συμμετοχή μη μελών του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες συνεντεύξεων σημείωσε ότι έγινε με πρόταση και έγκριση του ίδιου του ΑΣΕΠ. «Αμφισβητείτε το ΑΣΕΠ; Είναι καλοί οι θεσμοί επί ημερών σας και ύποπτοι όταν είστε στην αντιπολίτευση», αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Για τους λαθρομετανάστες, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε καθόλου μέτρα και ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε τίποτα ως υπουργός για να κλείσουν τα «κολαστήρια».

Επίσης τον επέκρινε ότι υιοθετεί, σε βάρος των αρχών της χώρας του, τις έξωθεν καταγγελίες, οι οποίες όπως είπε, «το πιθανότερο» είναι αβάσιμες.

Απευθυνόμενος, τέλος, σε όσους μιλούν για ποσοστώσεις στην είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα, ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι καμία χώρα δεν τις εφάρμοσε και ότι αποτελεί απαράδεκτη άποψη που οδηγεί σε ρατσισμό. Διαβεβαίωσε δε, ότι «ούτε Γκουαντανάμο, ούτε περιορισμοί, ούτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα υπάρξουν στην Ελλάδα».