Πολιτική
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 16:20

Γ. Σουφλιάς: Όχι στη μετατροπή του περιβάλλοντος σε πολιτικό εμπόρευμα

Aπέρριψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τα περί περιβαλλοντικής κρίσης κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το περιβάλλον.

Όπως είπε, τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στην χώρα μας είναι συγκεκριμένα και μπορούν να αντιμετωπιστούν και αντιμετωπίζονται με καλούς ρυθμούς.

Ο κ. Σουφλίας πρόσθεσε πως οποιαδήποτε πολιτική για το περιβάλλον, δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν έχει τη συμμετοχή όλων, τονίζοντας πως «υποχρέωση όλων μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες», κάτι που όμως, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει με υπερβολές, λαϊκισμούς, μετατροπή του περιβάλλοντος σε πολιτικό εμπόρευμα, με εκμετάλλευσή του επειδή είναι της μόδας.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας στις αιτιάσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατήργησε το χρόνο, καθώς, όπως ανέφερε, άσκησε κριτική για πράγματα τα οποία το κυβερνών κόμμα παρέλαβε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ακόμη πως η τωρινή κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, βρέθηκε αντιμέτωπη με συσσωρευμένα προβλήματα, αντιμετωπίζει οριστικά τις καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στα όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ο κ. Σουφλιάς αντέτεινε πως ο κ. Αλέκος Αλαβάνος κατήργησε τη λογική, μιλώντας, όπως είπε, για ελλείψεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ απέρριψε τα περί διάπραξης περιβαλλοντικού εγκλήματος σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους.

Για το άρθρο 24 του Συντάγματος, ο κ. Σουφλιάς είπε πως η μόνη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι να μη λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του ’45, διότι, όπως ανέφερε, οι χρήσεις γης άλλαξαν ριζικά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, και πρόσθεσε πως πρέπει να στηριχθούμε σε αεροφωτογραφίες κοντινές στο 1975 που ψηφίστηκε το Σύνταγμα.

Τέλος, σημείωσε πως ήδη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος σε τρία χρόνια, προσθέτοντας πως ο διαχωρισμός γινόταν τώρα θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

«Σε άλλες χώρες, πολύ απλά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει και την ευθύνη των Δημοσίων Έργων διότι δεν υπάρχει η ανάγκη Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Εμείς, είμαστε μια χώρα που ακόμα βρισκόμαστε σε ανάπτυξη. Τώρα φτιάχνουμε τα μεγάλα έργα υποδομής. Και είναι σημαντικό να έχει την αρμοδιότητά τους το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι έτσι και τα έργα προωθούνται και ο περιβαλλοντικός τους έλεγχος είναι αυστηρός» εξήγησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.