Κόσμος
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 08:57

Covid-19: Ο Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν σύντομα

Έκκληση στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του Covid-19 απηύθυναν αρκετοί ακόμη κυβερνήτες των ΗΠΑ, αν και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι σκέπτεται να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Έκκληση στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του Covid-19 απηύθυναν αρκετοί ακόμη κυβερνήτες των ΗΠΑ, αν και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι σκέπτεται να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας τονίζουν την αναγκαιότητα του μένω σπίτι καθώς ο μεταδοτικός νέος κορωνοϊός έχει ήδη προσβάλλει  περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 559.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ από τον Λευκό Οίκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει πολύ σύντομα ενώ δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πολύμηνη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η« Αμερική θα είναι και πάλι σύντομα ανοιχτή για τις επιχειρήσεις».

Συνολικά, 18 πολιτείες έχουν επιβάλει τέτοιου είδους μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Η Χαβάη προστέθηκε χθες στον κατάλογο των πολιτειών αυτών.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε χθες έκκληση για αναπνευστήρες, μάσκες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, ζητώντας βοήθεια ακόμη και από ιδιώτες. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ με 157 θανάτους, τους περισσότερους από όλες τις υπόλοιπες πολιτείες.

Η Καλιφόρνια, η πολιτεία των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, έχει επίσης δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία, με 1.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 27 θανάτους.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πολιτεία του ίσως χρειαστεί άλλες 50.000 νοσοκομειακές κλίνες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που προβλέπεται με βάση υπολογιστικά μοντέλα για την καμπύλη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τρία μέλη του Κογκρέσου έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό ενώ τουλάχιστον άλλα 22 έχουν δηλώσει ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες στη Γερουσία για την ψήφιση έκτακτης νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ (Κεντάκι), ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ, αλλά και ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπεν Μακάνταμς (Γιούτα) έχουν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian