Πολιτική
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 14:53

ΚΙΝΑΛ: Προτεραιότητα να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός σχεδιασμός στην εκπαίδευση

Την στήριξή του στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών «να μείνει ζωντανή η εκπαίδευση στους δύσκολους καιρούς μας» εκφράζει ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, διατυπώνοντας ωστόσο και επικρίσεις προς την ηγεσία του υπουργείου για το γεγονός ότι δεν φρόντισε «να διαμορφώσει ένα πλάνο αξιοποίησης των ψηφιακών δυνατοτήτων» στην Παιδεία.

Την στήριξή του στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών «να μείνει ζωντανή η εκπαίδευση στους δύσκολους καιρούς μας» εκφράζει ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, διατυπώνοντας ωστόσο και επικρίσεις προς την ηγεσία του υπουργείου για το γεγονός ότι δεν φρόντισε «να διαμορφώσει ένα πλάνο αξιοποίησης των ψηφιακών δυνατοτήτων» στην Παιδεία.

«Σήμερα καταδείχτηκε ως απόλυτη ανάγκη και ως πρώτη προτεραιότητα για να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός σχεδιασμός στην εκπαίδευση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 αλλά δεν συνεχίστηκε μετά, και τελικά υπονομεύτηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» επισημαίνει ο Τομέας Παιδείας του κόμματος σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει, οι προσπάθειες που γίνονται από τα Α.Ε.Ι. της χώρας κινητοποιώντας τις υποδομές τους και τους πανεπιστημιακούς για να διασφαλίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα αποσκοπούν στο να μετριάσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, αλλά η όλη προσπάθεια πρέπει να αξιοποιηθεί για την επόμενη μέρα. Την περίοδο αυτή αναπτύσσονται συνεχώς λύσεις ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού και πλατφόρμες σύγχρονης-ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση, παρατηρεί ότι η ηγεσία του υπουργείου «ακόμα προσπαθεί να συγκεντρώσει e-mails εκπαιδευτικών και μαθητών» ενώ «ένα σημαντικό μέρος μαθητών και εκπαιδευτικών είναι έξω από το συγκεκριμένο σχεδιασμό».

«Το ίδιο το Υπουργείο άλλωστε προσδιορίζει τα μέτρα ως προαιρετικά αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, για να θέσει σε εφαρμογή ένα καθολικό σχέδιο» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

Επαναλαμβάνει παράλληλα την θέση του για την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για να διαμορφωθεί μία εθνική στρατηγική για την παιδεία και να συμμετέχει η χώρα μας ενεργητικά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Ειδικότερα, το κόμμα καταθέτει μία σειρά από προτάσεις:

  • «Να αξιοποιηθούν και να υποστηριχτούν οι δυνατότητες της πλατφόρμας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
  • Διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης για τον τρόπο αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης.
  • Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη αναδιάταξης της ύλης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
  • Τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, και που αποσκοπούν στο να μετριάσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την επόμενη μέρα με την ανάπτυξη του ‘Ψηφιακού Σχολείου’.
  • Την ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής και την πιστοποίηση γνώσεων με την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο.
  • Να υποστηριχθεί και να διευρυνθεί τα πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών για την ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία
  • Να διαμορφωθεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη δημιουργία δομών συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
  • Να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των νέων Τεχνολογιών στα σχολεία.
  • Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2020-24
  • Οι προσπάθειες που γίνονται από τα Α.Ε.Ι. της χώρας πρέπει να συντονιστούν και να αποτελέσουν την αρχή για σοβαρές επενδύσεις στην υλικοτεχνική υποδομή των ιδρυμάτων (όπως την αγορά ικανών servers), ώστε να χρησιμοποιηθούν για την διεύρυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: πχ. θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα για τους εργαζόμενους φοιτητές και τέτοια προγράμματα θα συνέβαλαν και στην δραστική μείωση ή και κατάργηση των μετεγγραφών».