Πολιτική
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 15:16

Ευ.Βενιζέλος: «Προσπαθώ να κρατήσω το ΠΑΣΟΚ στον κεντροαριστερό του άξονα»

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει, τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινηματος Ευάγγελος Βενιζέλος. «Κανείς δεν έχει τα κότσια τα πολιτικά να διασπάει το ΠΑΣΟΚ. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη και ιστορικά επιβάλλεται να είναι ενωμένη. ¶λλωστε εγγυητής της ενότητας είναι και ο καθένας που ζητά την εκλογή του ως προέδρου. Στη δική μου περίπτωση λειτουργώ και ως εγγυητής της ενότητας και περιμένω να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και παρατήρησε:

«Δεν είναι ηλεκτρισμένο το κλίμα από όλες τις πλευρές. Είναι κάπως ενοχλητική και άδικη αυτή η ισοπέδωση και η γενίκευση. Προσπαθώ με όλους τους συνεργάτες και φίλους μου και τους ανθρώπους που έχουν συστρατευτεί στην προσπάθεια αυτή, να μιλήσουμε πολιτικά, να μιλήσουμε για τη χώρα, για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Δεχόμαστε ύβρεις και συκοφαντίες και χαρακτηρισμούς και θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν απαντάμε, αλλά αυτό είναι μια μονομερής επιλογή».

«Μονομερής επιλογή -επεσήμανε το κ.Βενιζέλος- είναι επίσης να γίνεται συνεχώς λόγος με βαριές λέξεις για αλυτρωτική διάσπαση, για βελούδινο διαζύγιο, για διαγραφές, αυτό πιστεύω είναι μια στρατηγική. Κανείς δεν τα εννοεί αυτά».

«Το θέμα δεν είναι να αναδεικνύεις τι σε χωρίζει, αλλά τι σε ενώνει σε ένα μεγάλο κόμμα», υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Το να ενώνεις αυτό το κόμμα και να το κρατάς πλειοψηφικό, δε σημαίνει ότι στρογγυλοποιείς ή καλύπτεις πράγματα. Σημαίνει ότι έχεις ικανότητα πολιτικής ηγεμονίας, όπως λέγεται. Έχεις την ικανότητα δηλαδή να συνθέτεις τα θέματα», τόνισε και συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «ο ΠΑΣΟΚ δεν ούτε ΣΥΝ, ούτε ΚΚΕ, δεν έχει μικρά μεγέθη. Είναι ένα κόμμα που απευθύνεται σε ετερόκλητο ακροατήριο και πρέπει να πείσει τους πάντες από τους ανέργους μέχρι τους μεγάλους επιχειρηματίες».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για συγκεκριμένο κέντρο απ' όπου εκπορεύεται η κριτική πως το πρόσωπό του, περί δεξιάς πολιτικής κτλ, κάνοντας λόγο για αυτοφυή φαινόμενα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του δεξιού μπλοκ στην Ελλάδα να μην αλλάξει κάτι στο ΠΑΣΟΚ.

«Επί χρόνια προσπαθώ να κρατήσω το ΠΑΣΟΚ στον κεντροαριστερό του άξονα, διότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Έχει φλερτάρει με πολλές απόψεις εκτός κεντροαριστερού άξονα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αριστερό είναι να υπερασπίζεσαι το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ δεξιό είναι να φλερτάρεις με τον νεοφιλελευθερισμό με τον κ. Μάνο και τον κ. Ανδριανόπουλο. Θεωρώ ότι αριστερό είναι να έχεις ένα οργανωμένο σχέδιο, μια πρόταση για το ασφαλιστικό, όπως αυτή που παρουσίασα, ενώ δεξιό είναι να προτείνεις την ανασφάλιστη εργασία των νέων».

«Εγώ -συμπλήρωσε- αποδέχομαι την διάκριση Δεξιάς Αριστεράς, γράφω για αυτήν, μιλάω συνεχώς. Ο κ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε το 2004, ως νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που τοποθετείται στον άξονα Αριστερά Δεξιά, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν αυτές οι ετικέτες, είναι ξεπερασμένες».

Εξάλλου, ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε αστειότητες τις φήμες ότι σε περίπτωση ήττας θα προχωρήσει σε διασπαστική κίνηση, ενώ σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας επηρεάσει την ενότητα, είπε:

«Το θέμα είναι πως χειρίζεσαι την επόμενη μέρα. Αν τη χειρίζεσαι ανατρεπτικά, τη χειρίζεσαι σε επαφή με την κοινωνία. Αν στις 12/11 ο κόσμος δει ένα σκηνικό που είναι το σκηνικό της 16ης Σεπτεμβρίου, ως προς τα πρόσωπα και τα κόμματα, θα πει το κρίναμε. Η ΝΔ έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει, και άντε γεια. Αν το ΠΑΣΟΚ δώσει στην κοινωνία την εικόνα που κρίθηκε σε βάρος του ΠΑΣΟΚ στις 16/9, δεν κάνουμε τίποτα καινούργιο», παρατήρησε.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου, ο κ.Βενιζέλος ήταν σαφής: «Αγωνίζομαι να κερδίσω την εκλογή, διότι επιδίωξη μας είναι να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ και να αλλάξουμε το συσχετισμό, να ανατρέψουμε καταστάσεις, να προκαλέσουμε ένα ντόμινο αλλαγών σε όλο το πολιτικό σύστημα προς όφελος της προοδευτικής παράταξης. Από εκεί και πέρα έναν πρόεδρο θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα έχει ούτε 3, ούτε 4 ή 14, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να είναι και αυτοί ανεξαρτήτως υποψηφιότητας ή μη. Ένας θα είναι και ο οποίος θα είναι πρέπει να αφεθει να κάνει τη δουλειά του. Θα ήθελα να είμαι εγώ, όχι γιατί θα κερδίσω τον Καραμανλή, όπως κάποιοι αφελώς λένε, αλλά γιατί μπορώ να διασφαλίσω την ενότητα, την συλλογικότητα, την καθαρότερη με τη σωστή έννοια του όρου έκφραση της ιδεολογίας και του πολιτικού προγράμματος. Μια πιο υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση και πιο μαχητική και αποτελεσματικότερη σύγκρουση με τη δεξιά στη φάση των εκλογών».

«Όποιος και αν κερδίσει αυτός θα είναι ένας. Οι υπόλοιποι δεν θα πηγαίνουν να του διαταράσσουν το βίο και τη λειτουργία», σημείωσε ο κ.Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη μετεκλογική του συνεργασία τόσο με τον κ.Παπανδρέου,όσο και τον Θ.Παγκάλο.