Πολιτική
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 17:00

ΠΑΣΟΚ: Αρχισαν οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Με την ανάγνωση της επιστολής του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και την ανακοίνωση της σύνθεσης του 11μελούς προεδρείου άρχισαν οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κινήματος, η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 5.000 συνέδρων στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο. «Ο λαός δεν μας θέλει εξουσία στη θέση της εξουσίας, μας θέλει μακριά από καθεστωτισμούς», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Δεν κινδυνεύει η ενότητα, επανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος. Στόχος το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Με την ανάγνωση της επιστολής του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/02/1433647.htm και την ανακοίνωση της σύνθεσης του 11μελούς προεδρείου άρχισαν οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κινήματος, η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 5.000 συνέδρων στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο.

Αντικείμενο της Συνδιάσκεψης, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, είναι: «Η πορεία του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα προοδευτική, κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης το κόμμα πρέπει να απαντήσει «στα βασικά ερωτήματα που θέτει η ίδια η κοινωνία σε μας... υπάρχουμε όχι για να περνούμε εμείς καλύτερα, αλλά για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο των πράξεων και των λόγων μας».

Τα συμπεράσματα των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης θα αποτελέσουν το βασικό υλικό διαλόγου της προσυνεδριακής περιόδου, η οποία θα αρχίσει αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου στις 11 Νοεμβρίου, με το Συνέδριο να διεξάγεται περί τον Ιανουάριο του 2008.

«Τα αίτια της ήττας δεν ήταν μόνο χθεσινά»

«Το βράδυ των εκλογών ανέλαβα τις δικές μου ευθύνες. Μίλησα όμως και γι΄ αυτές που με ξεπερνούσαν, κίνησα τις διαδικασίες για να αποφασίσουν τα μέλη και οι φίλες μας τον τρόπο με τον οποίο θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής κατά την είσοδό του.

Ουσιαστικά είχαμε δύο επιλογές, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου: «Ή θα πηγαίναμε σε μια ανιστόρητη απλουστευτική και μεταφυσική λογική προσωποποιήσεων και εκκαθαρίσεων λογαριασμών με νικητή αυτόν που "θα τράβαγε γρηγορότερα το πιστόλι", ή θα τολμούσαμε να μπούμε σε μια ουσιαστική και επώδυνη διαδικασία που θα έβαζε το δάχτυλο στις πληγές, αλλά που θα μας λύτρωνε από ό,τι τις προκαλούσε.

«Ο λαός δεν μας θέλει εξουσία στη θέση της εξουσίας, μας θέλει μακριά από καθεστωτισμούς», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Τα αίτια της ήττας δεν ήταν μόνο χθεσινά... Τα πραγματικά αίτια της ήττας άρχισαν να σωρεύονται από τότε που επιλέξαμε πολιτικές και συμπεριφορές που έκαναν τον εργαζόμενο να μοχθεί χωρίς να αισθάνεται ότι του ανταποδίδουμε δίκαια το προϊόν του μόχθου του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Μας ενώνουν πολλά, οι αγώνες μας, και οι αξίες μας, η δύναμή μας να αλλάζουμε, η δύναμή μας να αντιστεκόμαστε στις σειρήνες του κυβερνητισμού και να αφοσιώνουμε τις δυνάμεις μας στα κελεύσματα του λαού», τόνισε.

«Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν για το ΠΑΣΟΚ συμπυκνωμένα χρόνια. Με συγκρούσεις και πίκρες, με αντιπαραθέσεις και πολλές φορές υπερβολές.

Ωριμάσαμε, ωρίμασα και εγώ. Είδα, άλλαξα αποφάσισα, Ωρίμασε το κίνημά μας. Και μετά τις 11 Νοέμβρη θα είναι μια νέα αρχή. Θα πορευτούμε, πιο ώριμοι, πιο συνετοί αλλά και πιο αποφασισμένοι. Διότι η ενότητά μας δεν θα είναι πια επίπλαστη».

Βενιζέλος: Δεν κινδυνεύει η ενότητα

«Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από τίποτα, είναι απολύτως διασφαλισμένη. Η επόμενη μέρα θα βρει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό, γιατί η δημοκρατική παράταξη έχει εμβολιαστεί ιστορικά κατά του κινδύνου της διάσπασης», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης.

«Είμαι στρατιώτης της παράταξης και εγγυητής της ενότητας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Η πολιτική επανήλθε στο προσκήνιο, τα μάτια όλης της κοινωνίας είναι στραμμένα πάνω στο ΠΑΣΟΚ, στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ των στελεχών... Πρέπει ο καθένας από εμάς να φανούμε άξιοι των περιστάσεων και να απαντήσουμε στην πρόκληση της ιστορίας. Γιατί δεν είμαστε μόνοι, αυτάρεσκοι, μόνοι, απομονωμένοι μέσα σε μια εσωτερική και εσωστρεφή διαδικασία. Δίνουμε εξετάσεις και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο ραντεβού μας με την Ιστορία στις 11 Νοέμβρη», πρόσθεσε.

«Ικανός πολιτικός δεν είναι αυτός που χάνει και ξαναχάνει»

Ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Ικανός πολιτικός δεν είναι αυτός που ρευστοποιεί οργανωτικά το ΠΑΣΟΚ, ικανός πολιτικός δεν είναι αυτός που θολώνει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα με αντιφάσεις και παλινωδίες. Ικανός πολιτικός δεν είναι αυτός που χάνει, ξαναχάνει και ξαναχάνει», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης... Μπορώ να διασφαλίσω την ιδεολογική καθαρότητα, έρχομαι για να εγγράψω και όχι για να διαγράψω».

«Όποιος και αν κερδίσει αυτός θα είναι ένας. Οι υπόλοιποι δεν θα πηγαίνουν να του διαταράσσουν το βίο και τη λειτουργία», σημείωσε νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/02/1433620.htm , υπογραμμίζοντας ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα Κινήματος και πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη μετεκλογική του συνεργασία με τον Γ.Παπανδρέου και τον Θ.Παγκάλο, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της εκλογής.

Κ. Σκανδαλίδης: Ο πρόεδρος να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, όχι το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξαναδεί τις κοινωνικές του αναφορές για περάσει, όπως είπε, από τον άγονο δικομματισμό στο γόνιμο διπολισμό ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση υπογράμμισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία, το οποίο όμως, πρόσθεσε, πρέπει πρώτα να υπάρξει ανάμεσα στα στελέχη.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως μόνο το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, που αλλάζει δομή και λειτουργίες, μπορεί να χαράξει μια ελπιδοφόρα προοδευτική στρατηγική, προκειμένου να καταστεί η προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης του τόπου.

«Μόνο με ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ κερδίζουν όλοι, ο πρόεδρος πρέπει να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο» πρόσθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε την ανάγκη «να φύγουμε από τις εξουσιαστικές μας σχέσεις γιατί αν κάνουμε πολιτική από καθέδρας δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν».