Πολιτική
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 20:49

ΠΓΔΜ: Δεν αποδεχόμαστε όνομα διαφορετικό από το συνταγματικό μας για διεθνή χρήση

Απορριπτέο χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το σημείο του προσχεδίου Νίμιτς που αναφέρει πως τα Σκόπια θα έπρεπε να αποδεχτούν όνομα για διεθνή χρήση, διαφορετικό από το συνταγματικό τους όνομα,

σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», η οποία θα μεταδοθεί το Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, το προσχέδιο-πλαίσιο κατανόησης του Μάθιου Νίμιτς περιέχει πολλά σημεία από τα οποία κάποια είναι πιο προβληματικά, κάποια δεν είναι τόσο προβληματικά και κάποια είναι θετικά.

Το κείμενο αυτό θα συνεχίσουμε να το αναλύουμε, είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προσθέτοντας όμως πως «υπάρχει ένα σημείο το οποίο εμείς οριστικά δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Το σημείο αυτό αναφέρει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα έπρεπε να αποδεχτεί όνομα για διεθνή χρήση, το οποίο είναι διαφορετικό από το συνταγματικό όνομα. Το σημείο αυτό που περιέχεται στο προσχέδιο-κείμενο είναι απορριπτέο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και δεν δυνάμεθα να συνομιλούμε γι' αυτό».

Η αντίδραση της Ελλάδας

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι, ανέφεραν τα εξής:

«Η Ελλάδα σεβόμενη τη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις προσπάθειες που καταβάλει ο ειδικός διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο, ούτε να τοποθετηθεί δημοσίως επί του πλαισίου ιδεών που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς. Η ελληνική πλευρά ότι έχει να πει θα το πει απευθείας στον ίδιο».

Μ. Νίμιτς: Δεν θεωρώ τη δήλωση επίσημη απάντηση

Eρωτηθείς από δημοσιογράφους ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε πως δεν θεωρεί επίσημη απάντηση αυτή τη δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων. «Δεν θα κάνω καμία δήλωση πριν μιλήσω με τις ηγεσίες των δύο χωρών» πρόσθεσε.