Τα πρόσωπα όλων των αγελάδων φαίνονται τα ίδια για εσάς; Δεν ισχύει το ίδιο για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου βοδινού, που αναπτύχθηκε μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Cargill και της ιρλανδικής τεχνολογικής εταιρείας Cainthus, εξοπλίζει τους κτηνοτρόφους με έξυπνες κάμερες που μπορούν να εντοπίσουν κάθε αγελάδα σε ένα κοπάδι μέσα σε δευτερόλεπτα με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου της.
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Τα πρόσωπα όλων των αγελάδων φαίνονται τα ίδια για εσάς; Δεν ισχύει το ίδιο για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου βοδινού, που αναπτύχθηκε μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Cargill και της ιρλανδικής τεχνολογικής εταιρείας Cainthus, εξοπλίζει τους κτηνοτρόφους με έξυπνες κάμερες που μπορούν να εντοπίσουν κάθε αγελάδα σε ένα κοπάδι μέσα σε δευτερόλεπτα με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Σε συνδυασμό με το λογισμικό εκμάθησης μηχανών, το σύστημα καθορίζει αν μια αγελάδα δεν τρώει ή πίνει αρκετά ή εάν είναι άρρωστη και μπορεί να ειδοποιήσει τον αγρότη μέσω της εφαρμογής smartphone.
Μπορεί επίσης να εξετάσει τη συμπεριφορά ολόκληρης της αγέλης για να προσδιορίσει τον καλύτερο τρόπο διανομής των ζωοτροφών ή των ωοθηκών των αγελάδων. Με την πάροδο του χρόνου, η πλατφόρμα μαθαίνει από αυτό που βλέπει και αρχίζει να αυτοματοποιεί περισσότερη καθημερινή φροντίδα για κάθε ζώο.
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (4IR) αρχίζει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάθε γεωργός, από έναν «απλό» αγρότη έως έναν παγκόσμιο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, παράγει τρόφιμα και συναφή προϊόντα. Η διάδοση των λεγόμενων ουσιωδών οκτώ τεχνολογιών -όπως το AI, το blockchain, τα drones και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT)- στη γεωργία οδηγεί σε αυξημένες αποδόσεις, χαμηλότερο κόστος και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα εργαλεία αυτά παρέχουν επίσης τη δυνατότητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις να ξεκλειδώσουν νέες καινοτομίες φυτών και να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στην αλλαγή του κλίματος.
Οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα συνεχώς αυξάνονται. Το 2018, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 16,9 δισ. δολάρια, αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Καθώς η συμβατή τεχνολογία και τα ασύρματα δίκτυα υψηλής ταχύτητας εξαπλώνονται ταχύτερα οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών σχεδιάζουν να επενδύσουν μέχρι το 2025 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε υποδομή 5G- η υιοθέτηση της τεχνολογίας που σχετίζεται με τη γεωργία θα επιταχυνθεί.
Ωστόσο, αυτή η επανάσταση στη γεωργία επιβάλλει νέες απαιτήσεις στους παραγωγούς και στους οργανισμούς που τους υπηρετούν. Για να αναπτυχθούν περαιτέρω μετά το 2030, οι γεωργικές επιχειρήσεις πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά μεταξύ των νέων τεχνολογιών, για να αποφευχθεί η σπατάλη χρόνου και χρημάτων ή -χειρότερα- να χάσουν τις κρίσιμες ευκαιρίες. Πολλές εταιρείες θα χρειαστεί επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται και τις επιχειρησιακές τους γραμμές προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες αυτές καλύτερα.
Η σωστή προσέγγιση σε όλες αυτές τις προκλήσεις απαιτεί από τις επιχειρήσεις να καθορίσουν τη θέση τους στον ψηφιοποιημένο κόσμο της γεωργίας, και στη συνέχεια να προσδιορίσουν και να αναπτύξουν το σωστό σύστημα δυνατοτήτων για να το πετύχουν.
Το μέλλον της γεωργίας και τα σωστά βήματα
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα είναι ο κόσμος το 2030, αλλά τα υπάρχοντα megatrends δείχνουν την πιθανότητα περισσότερων ανθρώπων -περισσότεροι από τους οποίους θα ζήσουν στις πόλεις-, πιο ακραίες καιρικές καταστροφές και φυσικές καταστροφές, μεγαλύτερη πίεση στους υδάτινους πόρους, στην αρόσιμη γη και σε άλλους φυσικούς πόρους. και την υπεραλίευση, την υπερθέρμανση και την αύξηση του επιπέδου των ωκεανών. Αυτό μπορεί να ακούγεται ζοφερό, αλλά με τη σωστή προσέγγιση, οι γεωργικές επιχειρήσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτόν τον πλανήτη στο εγγύς μέλλον καλύτερα από ποτέ, μειώνοντας παράλληλα την πίεση στους πόρους.
Μια τεράστια ποικιλία τεχνολογιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια εταιρεία της Βραζιλίας, για παράδειγμα, προσφέρει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί αισθητήρες drones και IoT για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τους χοίρους και το περιβάλλον τους. Παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες των χοίρων να εισάγουν στο σύστημα περαιτέρω πληροφορίες, όπως το βάρος των χοίρων ή οι γεννήσεις, απλά μιλώντας στα τηλέφωνά τους.
Το Analytics, συγχρονισμένο σε ολόκληρη τη λειτουργία ενός αγρότη χοίρων, παρέχει οπτικά στοιχεία σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Οι γεωργοί μπορούν να μοιράζονται τις πληροφορίες με προμηθευτές ζωοτροφών και φαρμάκων ή να καθορίζουν βασικούς δείκτες απόδοσης. Άλλες εταιρείες έχουν παρόμοιες λύσεις στην αγορά για άλλους τύπους ζώων.
Ορισμένες τεχνολογίες γεωργίας 4IR φαίνεται να έρχονται κατευθείαν από την επιστημονική φαντασία. Μια επιχείρηση αναπτύσσει ένα σμήνος μικροσκοπικών αυτόνομων ρομπότ που μπορούν να φυτέψουν σπόρους. Ελεγχόμενη από το φορητό δισκίο ενός αγρότη, το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια δορυφόρων και λογισμικού με βάση την τεχνολογία cloud, το σμήνος θα είναι σε θέση να τοποθετεί κάθε σπόρο στο σωστό μέρος με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι τρέχουσες προσεγγίσεις. Επειδή το σμήνος μπορεί να προσαρμόσει τις θέσεις των σπόρων για την αλλαγή των συνθηκών, θα αυξήσει την απόδοση, με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερες ταχύτητες φύτευσης και μειωμένη επίδραση στο περιβάλλον.
Τόσο πολλές νέες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες υποδεικνύουν ότι ολόκληρος ο τομέας θα είναι σύντομα μη αναγνωρίσιμος στους συμμετέχοντες μιας γενιάς πριν. Για να προετοιμαστούν γι’ αυτό το μέλλον, οι γεωργικές επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν τα σωστά βήματα αμέσως.
Οι σωστές κινήσεις ως βάση επιτυχίας
Η πιο κοινή ανταπόκριση των εταιρειών ήταν να συνδέσουν τη νέα τεχνολογία με παλιά επιχειρηματικά μοντέλα, με την ελπίδα να βελτιώσουν αυτά τα μοντέλα με πιο έξυπνα εργαλεία και περισσότερα δεδομένα. Αλλά αυτή η τακτική είναι λανθασμένη. Η βελτίωση της λειτουργίας των παλιών μοντέλων δεν είναι αρκετή - όχι όταν οι τεχνολογίες επιτρέπουν ολοκαίνουργια μοντέλα που μπορούν να καταστήσουν τα προηγούμενα άχρηστα.
Πολλές εταιρείες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τεχνολογίες 4IR για την παροχή καλύτερων προϊόντων. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια ιστορία επιτυχίας, αλλά η γεωργία ακριβείας, η οποία χρησιμοποιεί αισθητήρες IoT, 3D αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από αεροσκάφη και αναλυτές που χρησιμοποιούν την AI για να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά του εδάφους και τη συμπεριφορά των καλλιεργειών μέχρι την τετραγωνική ίντσα, μπορεί σύντομα να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για συνολικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα.
Μια καλύτερη προσέγγιση για τις εταιρείες παραγωγής είναι να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν αυτά τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, δημιουργώντας νέες αγορές στην πορεία. Αντί να αναζητούν ένα καλύτερο προϊόν, οι εταιρείες θα πρέπει να αναζητήσουν καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους, είτε πρόκειται για αγρότες, προμηθευτές γεωργικών προϊόντων είτε για τελικούς καταναλωτές. Πολλές επιτυχημένες λύσεις θα φέρνουν σε επαφή προϊόντα και υπηρεσίες από πολλές εταιρείες, αντί να χρησιμοποιούν μόνο τα προϊόντα που κατασκευάζει ο πάροχος λύσεων.
Για να καθορίσουν ποιες λύσεις προσφέρουν και πώς να τις προσφέρουν, οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν πλήρως την τρέχουσα ανταγωνιστική τους θέση, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών και τρωτών σημείων. Οι ηγέτες του κλάδου μπορούν στη συνέχεια να προσδιορίσουν πού θέλουν να ανταγωνιστούν στο γεωργικό οικοσύστημα του μέλλοντος. Σε όποια ανταγωνιστική θέση επιλέγουν, θα χρειαστούν τις σωστές δυνατότητες για να κερδίσουν. Η βιολογική καινοτομία, οι κοινοπραξίες, τα εκκολαπτήρια και οι εξαγορές θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς για να αποκτήσουν μια οργάνωση που μαθαίνει και εξελίσσεται.
Οι εταιρείες θα χρειαστούν πολλές διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα με την ανταγωνιστική τους θέση. Αλλά για σχεδόν όλους τους αγρότες, τέσσερις δυνατότητες θα χρησιμεύσουν ως βάση επιτυχίας.
Τα συστήματα πληροφοριών και ψηφιοποίησης
Η ψηφιοποίηση είναι ίσως το σαφέστερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι τεχνολογίες 4IR μπορούν και πρέπει να υπερβούν απλώς την καλύτερη λειτουργία των παραδοσιακών επιχειρηματικών μοντέλων. Τέτοιες τεχνολογίες οδηγούν μια ολοκαίνουργια αλυσίδα αξίας για τη γεωργία, όπου οι ψηφιακές επιχειρήσεις σε κάθε σύνδεσμο της αλυσίδας αξιοποιούν νέες ροές εσόδων. Αυτές οι αγροτικές εταιρίες με προοπτική δεν καταγράφουν μόνο και αξιοποιούν δεδομένα. Βοηθούν τους πελάτες να υπολογίσουν ποια δεδομένα χρειάζονται και πώς θα τα αποκτήσουν. Συμβάλλουν επίσης στην τυποποίηση και την ανάλυση δεδομένων ώστε να αναγνωρίζονται τα πρότυπα και να διατυπώνονται συστάσεις. Με άλλα λόγια, δημιουργούν ένα «αυτό που» από τις δεσμίδες των δεδομένων στα οποία τόσοι πολλοί οργανισμοί πνίγονται επί του παρόντος.
Στην πράξη, η παραγωγή αυτού του τύπου «αυτό που σημαίνει» σημαίνει συνήθως την εφαρμογή αναλυτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εξοπλισμού. να καθορίσουν πιο ακριβείς συνταγές τροφών. διαχείριση της ευζωίας των ζώων · Δημιουργία αγορών. και να διαχειριστείτε καλύτερα την εφοδιαστική, την τιμολόγηση, την απόδοση των πελατών και πολλά άλλα.
Για παράδειγμα, η John Deere πωλεί όλο και περισσότερο υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων εκτός από τον αγροτικό εξοπλισμό. Το σύστημα Operations Center της εταιρείας επιτρέπει στους αγρότες να συλλέγουν δεδομένα από τον εξοπλισμό (ανεξάρτητα αν ο εξοπλισμός κατασκευάστηκε ή όχι από τη Deere), να δει και να αναλύσει αυτά τα δεδομένα σε πίνακες ελέγχου, να μοιράζεται δεδομένα με συνεργάτες (συμπεριλαμβανομένης μιας σουίτας λογισμικού τρίτου μέρους - παρόχους υπηρεσιών) και να χειρίζονται μηχανήματα εξ αποστάσεως.
Για την Deere και άλλες εταιρείες όπως αυτή, η ανάλυση δεδομένων δεν είναι πλέον κέντρο κόστους, στοχεύοντας σε περικοπές. Είναι μια στρατηγική δυνατότητα που μπορεί να δημιουργήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Συμμετοχή σε -και οδηγεί- νέα οικοσυστήματα συνεργασίας
Είναι αδύνατο για κάθε εταιρεία να συγκεντρώνει, να διαχειρίζεται, να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί όλες τις πηγές δεδομένων και όλες τις νέες τεχνολογίες που εξαρτώνται από τα αναδυόμενα γεωργικά επιχειρηματικά μοντέλα. Οι αυτόνομες υπερπαραγωγές και οι βιοπαραγωγοί που μπορεί σύντομα να παρέχουν μεγάλο μέρος της τροφής της ανθρωπότητας; Αυτά θα απαιτήσουν από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, από χαλυβουργεία μέχρι νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αγρότες στον τομέα αυτό, να συνεργαστούν.
Οι κορυφαίες γεωργικές εταιρείες θα είναι ειδικευμένες σε συνεργασίες με άλλες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και με πανεπιστήμια και άλλες πηγές καινοτομίας για τον εντοπισμό των τάσεων και την αξιοποίηση της εξωτερικής γνώσης. Θα είναι «εξωστρεφείς», εξωτερικοί οργανισμοί, με το όραμα να ενοποιηθούν νέα γεωργικά οικοσυστήματα. Και θα χρησιμοποιήσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές για να καλύψουν τα κενά στα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε 4IR.
Η συνεργασία πρέπει πάντα να βασίζεται στην αντικειμενική εκτίμηση της εταιρείας για τα δικά της πλεονεκτήματα και όπου θα είναι καλύτερα να αξιοποιήσουμε τα δυνατά σημεία ενός εξωτερικού εταίρου. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να είναι ισχυρή στην επεξεργασία τροφίμων, αλλά χρειάζεται συνεργάτες για τη διαμόρφωση τρόφιμα. Ένας άλλος μπορεί να έχει συναρπαστική Ε & Α αλλά χρειάζεται συνεργάτες για να πάρει τις εφευρέσεις της στην αγορά. Το κλειδί είναι να κατανοηθεί ο ρόλος ενός ατόμου στη γεωργική αλυσίδα αξιών του αύριο, στη συνέχεια να οικοδομηθούν οι εταιρικές σχέσεις και να γίνουν οι συμφωνίες για την ενίσχυση αυτού του ρόλου.
Εξετάστε πώς η McDonald’s (στο τέλος της αλυσίδας αξίας της γεωργίας) απέκτησε πρόσφατα μια ισραηλινή εκκίνηση AI που ονομάζεται Δυναμική Απόδοση, η οποία έχει ισχυρές δυνατότητες στη χρήση αναλυτικών στοιχείων για την εξατομίκευση επιλογών πελατών. Η McDonald’s θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του νέου στοιχείου για να μεταβάλει τα ψηφιακά μενού με βάση την ώρα της ημέρας, τον καιρό, το πόσο απασχολημένος είναι το εστιατόριο και τα στοιχεία του μενού που τείνουν προς τα πάνω. Όταν ένας πελάτης τοποθετεί μια παραγγελία, το σύστημα AI θα προτείνει αμέσως άλλα στοιχεία για να το συμπληρώσει. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγει, το σύστημα θα βελτιώσει τις επιδόσεις του με την πάροδο του χρόνου.
Καινοτομικά επιχειρηματικά μοντέλα
Κάθε εταιρεία, μέσα και έξω από τη γεωργία, θέλει να είναι πιο καινοτόμος. Αλλά οι νικητές θα είναι εκείνοι που θα βασίζουν τις προσπάθειές τους σε μια σωστή κατανόηση των υφιστάμενων εταιρικών δυνάμεων και του πολιτισμού τους.
Η Cargill, για παράδειγμα, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας λύσης blockchain ανοικτής πηγής για την παροχή επαναχρησιμοποιήσιμων ψηφιακών εργαλείων για περιπτώσεις χρήσης της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των τροφίμων και της ανιχνευσιμότητας.
Επειδή το σύστημα είναι ανοικτού κώδικα, δεν πωλεί αποκλειστικά τα προϊόντα της Cargill. Όμως, η εταιρεία βάζει τον εαυτό της στη μέση της παγκόσμιας καινοτομίας, συνδέοντας με δυνητικούς προμηθευτές και πελάτες και δίνοντας τον εαυτό της τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαμόρφωση του blockchain προς όφελός της.
Όποια και αν είναι η ειδικότητά τους, οι γεωργικές εταιρείες θα χρειαστούν διαδικασίες για τη συστηματική εξέταση, αξιολόγηση και ιεράρχηση των αναδυόμενων τεχνολογιών. Θα χρειαστούν επίσης διαλειτουργική συνεργασία για τον καλύτερο προσδιορισμό και ταχύτερη ανάπτυξη και εφαρμογή των καλύτερων ιδεών εσωτερικές μονάδες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και τεχνολογίας ικανές να κατασκευάζουν γρήγορα χειριστές · και μια ευκίνητη προσέγγιση για να προωθήσουν γρήγορα τις πιο ελπιδοφόρες ιδέες στην αγορά, βασισμένες σε συνεχείς βρόχους ανατροφοδότησης που εκμεταλλεύονται τις πραγματικές εισροές πελατών. Είναι κρίσιμο για τις εταιρείες να δοκιμάσουν ένα ευρύ φάσμα λύσεων, να «αποτύχουν γρήγορα» σε λιγότερο υποσχόμενες ιδέες και να ανακατανείμουν κεφάλαια και άλλους πόρους σε αυτές τις τεχνολογίες που θα επικρατήσουν.
Μείωση των επιχειρηματικών ευκαιριών από την αειφορία
Η αειφορία δεν είναι μόνο μια καλή ιδέα. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες κέρδους για τον γεωργικό τομέα. Μια μελέτη που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ έθεσε τη δυνητική αξία των επιχειρηματικών ευκαιριών που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τη βιωσιμότητα σε 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Τέτοιες ευκαιρίες ξεπερνούν το μάρκετινγκ. Βασίζονται στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, στην αναμόρφωση των προϊόντων και της συσκευασίας, στην ανάπτυξη νέων λιπασμάτων και ακριβέστερων τρόπων βελτίωσης των χαρακτηριστικών των φυτών, τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των δασών και των ωκεανών με μικρότερο αποτύπωμα, την προώθηση της μικρο-άρδευσης και την αύξηση της κομποστοποίησης και της δέσμευσης ενέργειας, για παράδειγμα.
Για να επιτύχουν με αυτές και άλλες ευκαιρίες, οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις κοινωνικές προσδοκίες, τις οικολογικές αλλαγές και την τεχνολογική πρόοδο πίσω από αυτές. Πρέπει να είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσουν τη βιωσιμότητα των προϊόντων και των δραστηριοτήτων τους και να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα σε όλες τις επενδυτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις τους.
Η Coca-Cola και η Unilever έχουν θέσει αμφότερους φιλόδοξους και μετρήσιμους στόχους βιωσιμότητας: η Coca-Cola θα συλλέγει και ανακυκλώνει το ισοδύναμο κάθε μπουκαλιού μέχρι το 2030 και η Unilever θα μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά το ήμισυ, επίσης μέχρι το 2030. Η ποσοτικοποίηση των στόχων με αυτόν τον τρόπο απαιτεί την ενσωμάτωση μη χρηματοοικονομικών μετρήσεων σε επιχειρηματικά μοντέλα και στρατηγικό σχεδιασμό μεγάλης εμβέλειας.
Ειδικότερα, η βιωσιμότητα απαιτεί και τις τρεις βασικές ικανότητες: κορυφαία δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία, συνεργασία σε όλη την αλυσίδα αξίας και εσωτερική καινοτομία.