Κόσμος
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 09:14

Covid 19: Πάνω από 10.000 θάνατοι παγκοσμίως, επιταχύνεται η εξάπλωση

Την ώρα που οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη κλείνουν σύνορα, απογορεύουν ταξίδια και θέτουν αυστηρότερους περιορισμούς σε κάθε είδους δραστηριότητα, ακόμη και στην κυκλοφορία των ατόμων, η πανδημία του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τον αγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις μήνες για τα πρώτα 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα επόμενα 100.000 κατεγράφησαν σε μόλις 12 ημέρες. O αριθμός των θανάτων παγκοσμίως έσπασε το φράγμα των 10.000. 

Την ώρα πουι οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη κλείνουν σύνορα, απογορεύουν ταξίδια και θέτουν αυστηρότερους περιορισμούς σε κάθε είδους δραστηριότητα, ακόμη και στην κυκλοφορία των ατόμων, η πανδημία του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τον αγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις μήνες για τα πρώτα 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα επόμενα 100.000 κατεγράφησαν σε μόλις 12 ημέρες. 

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς ο αριθμός των θανάτων από τον Covid19 έχει υπερβεί πια τους 10.000 παγκοσμίως.

Πουθενά αλλού η εικόνα δεν είναι τόσο δραματική όσο στην Ιταλία. Ο αριθμός των νεκρών στη συγκεκριμένη χώρα ξεπέρασε ακόμη και εκείνον της Κίνας, όπου ξέσπασε πρώτα η επιδημία. Συγκεκριμένα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έως και χθες είχε ανέλθει στα 41.035 και οι νεκροί είχαν φτάσει τους 3.405. Μόνο το προηγούμενο 24ωρο στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 427 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.322 νέα κρούσματα.

Ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων έχουμε και στις ΗΠΑ, γεγονός που αναγκάσε την πολυπληθέστερη πολιτεία, την Καλιφόρνια, να δώσει εντόλη σε όλους τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους. 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο ΠΟΥ καταρτίζει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της μετάδοσης στον πληθυσμό με συστημιούς ελέγχους. Έως τώρα 13 χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν κάποιου είδους πρωτόκολλα έρευνας και ακόμη 18 σχεδιάζουν να το κάνουν. Οι ειδικοί επσιημαίνουν ότι αν και εξαιρετικά δύσκολη όσο και δαπανηρή διαδικασία, η επέκταση των ειδικών τεστ για τον ιό σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού θα έδινε σαφώς περισσότερες πληροφορίες και θα βοηθούσε να μπει φρένο στην εξάπλωση. 

naftemporiki.gr