Την πρόθεση της Πρίστινας για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου μετά τις 10 Δεκεμβρίου (οπότε και λήγει η προθεσμία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τους Σέρβους), επανέλαβε ο εκπρόσωπος των Αλβανών του Κοσόβου στις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας, Χασίμ Θάτσι.
«Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα σεβασθούμε το διεθνές χρονοδιάγραμμα και αμέσως μετά το Κόσοβο θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και θα προσδιορίσουμε μια ημερομηνία για την κήρυξη της ανεξαρτησίας», αναφέρει ο Χασίμ Θάτσι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Χθες, σημειώνεται, πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη η συνάντηση Σέρβων και Κοσοβάρων με θέμα τον καθορισμό του καθεστώτος της επαρχίας, η οποία έληξε χωρίς να σημειωθεί πρόοδος. Η νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο πρώην αρχηγός του Στρατού για την Απελευθέρωση του Κοσόβου (UCK) και ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK), είναι πιθανόν να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.
Ο Χασίμ Θάτσι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. «Περιμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να μας αναγνωρίσει», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να το πράξουν σύντομα».
«Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα άσκησης βέτο από τη Ρωσία σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Χασίμ Θάτσι απάντησε λέγοντας ότι «ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να μείνει επί πολύ όμηρος της Ρωσίας».
Όσον αφορά την έλλειψη ομοφωνίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την προοπτική της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, χωρίς να προηγηθεί σχετική συμφωνία με τους Σέρβους, ο Χασίμ Θάτσι έδειξε να μην ανησυχεί: «Είναι πιθανόν να μην μας αναγνωρίσουν όλες οι χώρες αμέσως, αλλά όσες καθυστερήσουν, τελικά να ακολουθήσουν τις άλλες».
Όπως τόνισε, οι Κοσοβάροι έχουν το δικαίωμα και τη βούληση να είναι ανεξάρτητοι, ενώ όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, «ακόμη και αν διαπραγματευόμαστε επί 100 χρόνια, δεν θα φθάσουμε σε συμβιβαστική λύση με τους Σέρβους».