Πολιτική
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 15:12

«Επικίνδυνο εθνικιστικό παραλήρημα Ανθιμου»

Για εθινικιστικό παραλήρημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ¶νθιμου έκανε λόγο ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης, με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη για το Σκοπιανό. Στην παρέμβασή του για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο μητροπολίτης Ανθιμος προέβαλε διεκδικήσεις εδαφών σε βάρος της γειτονικής χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να έχουμε μια Μακεδονία όπως τη θέλουμε, να πάρουμε πίσω τα κομμάτια που της λείπουν».

«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση και την Ιερά Σύνοδο να καταδικάσουν το εθνικιστικό παραλήρημα του κ. ¶νθιμου που εκφράζει επεκτατικές βλέψεις και θέτει θέμα αλλαγής συνόρων, επιδεικνύοντας έναν καταστροφικό παραλογισμό. Έναν παραλογισμό που ενισχύει τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία, τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στη χώρα μας, σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ.

Δριμεία ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως η έξαλλη και σοβινιστική -όπως τη χαρακτηρίζει- ομιλία του μητροπολίτη ¶νθιμου πρέπει να θεωρηθεί επικίνδυνη και όχι γραφική, καθώς υπηρετεί σχέδια νέας αλλαγής των συνόρων και νέας έκρηξης στα Βαλκάνια.

«Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να απομονώσουν τέτοιες φωνές που έχουν την οσμή του άδικου πολέμου σε βάρος της φιλίας των λαών», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.