Απόψεις
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 08:04

Να φοβάσαι τις ειδούς του Μαρτίου;

Στην καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επιστήμονες στη χώρα μας για τις επόμενες εβδομάδες. «Είναι εκθετική η αύξηση του ιού και για αυτό όσο περισσότερα μέτρα πάρουμε όλοι μας, τόσο λιγότερη θα είναι η διασπορά στην κοινότητα, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Στην καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επιστήμονες στη χώρα μας για τις επόμενες εβδομάδες. «Είναι εκθετική η αύξηση του ιού και για αυτό όσο περισσότερα μέτρα πάρουμε όλοι μας, τόσο λιγότερη θα είναι η διασπορά στην κοινότητα.

Ωστόσο, με τα μέτρα που έχουμε πάρει, θα δούμε αποτέλεσμα μετά από δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες... Αν δει κανείς την καμπύλη, έχει εκθετική αύξηση συνολικά στην παγκόσμια επιδημία, και εμείς θα δούμε αν στην πατρίδα μας θα είναι χαμηλότερη όπως στην Ιαπωνία ή κάποιες άλλες χώρες», είπε ο «καλός στρατιώτης» Τσιόδρας την Κυριακή, στη μέση του μήνα, στις ειδούς του Μαρτίου.

Να φοβάσαι τις ειδούς του Μαρτίου; Γδάρτης ο μήνας, από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα. Σκληρός σαν τον Άρη, τον θεό του πολέμου, στον οποίο οφείλει το όνομά του (Mars στα λατινικά, Martius/Μάρτιος). 

«Η επιβολή αποκλεισμού φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Μην αγνοείς τους οιωνούς. Περιγράφοντας ο Πλούταρχος τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας, με τον Καίσαρα να έχει αγνοήσει όλες τις πληροφορίες που θα μπορούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να του σώσουν τη ζωή, σχολιάζει πως «φαίνεται ότι το πεπρωμένο δεν είναι τόσο απρόσμενο, όσο αναπόφευκτο» («αλλ’ έοικεν ουχ ούτως απροσδόκητον ως αφύλακτον είναι το πεπρωμένον» (Βίοι Παράλληλοι - Καίσαρ). Μια φράση που συνδυάζει τις κρίσιμες λεπτομέρειες που συνθέτουν τα γεγονότα από το ένα μέρος, με τη φορά των πραγμάτων, όπως διαμορφώνονται από τις αντικειμενικές συνθήκες, από το άλλο. 

Ποιες είν’ αυτές; Θυμίζει λίγο τον σοφό που επινόησε το σκάκι, ιστορία που αναφέραμε στις 17 Ιανουαρίου 2019 γι’ άλλο σαράκι και μας υπενθύμισε τις μέρες τούτες ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κ. Δασκαλάκης. Ο αφελής μαχαραγιάς είδε 64 τετράγωνα και θεώρησε ότι με μια χούφτα ρύζι θα καθαρίσει. 

Αυτός που πιστεύει ότι μπορεί να προσαρμόσει στα μέτρα του τους αριθμούς και να αγνοήσει τους οιωνούς, έρχεται η στιγμή που ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να διαστρεβλώσει τις αλήθειες της φύσης και μιας από τις πιο ισχυρές θεότητές της. Της Νέμεσης.