Κόσμος
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 18:02

ΗΠΑ: Οι σχέσεις καλής γειτονίας προϋπόθεση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή της στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η χώρα της υποστηρίζει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση αν η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κ. Νούλαντ ανέφερε: «Αν διαβάσετε τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, θα δείτε ότι στα κριτήρια για ένταξη στη Συμμαχία συμπεριλαμβάνονται και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, τα Σκόπια και η Αθήνα να καθίσουν ξανά στο τραπέζι και να συζητήσουν για το ζήτημα που τους χωρίζει. Στο πνεύμα αυτό, εμείς υποστηρίζουμε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σήμερα συζητήσαμε και γι' αυτό, ότι είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να συμμετάσχουν πιο ενεργά σε αυτή τη διαδικασία».

Ο κ. Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση καλών σχέσεων με τους γείτονες, ενώ θα εργαστεί συστηματικά για την υπέρβαση του προβλήματος της ονομασίας, μέσω της συνέχισης των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ αναλύει το προσχέδιο εισηγήσεων του μεσολαβητή Νίμιτς και θα διατυπώσει τις παρατηρήσεις της στον κ. Νίμιτς κατά την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, το προσεχές διάστημα.

Η κ. Νούλαντ ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, του αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όμως πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για να προσεγγίσει το στόχο της που είναι η χορήγηση πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο.

«Ο χρόνος είναι λίγος, όμως πιστεύουμε ότι η Μακεδονία (σ.σ. όπως αποκάλεσε τα Σκόπια) μπορεί να πετύχει. Όταν τρέχεις σε αγώνα μαραθωνίου, δεν μπορείς να χαλαρώσεις στα τελευταία δύο μίλια, αλλά να επιταχύνεις μέχρι τη γραμμή του τερματισμού», τόνισε η κ. Νούλαντ, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας να επιλύσουν τα ανοικτά ζητήματα και να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Η κ. Νούλαντ είναι επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, στην οποία περιλαμβάνονται στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του αμερικανικού Πενταγώνου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές περιοδεία σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κροατία, για να εξετάσει κατά πόσο η καθεμία από τις τρεις αυτές χώρες, έχει προχωρήσει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πηγή ΑΠΕ