Στις πρώτες ανταποκρίσεις μετά την επιβολή καραντίνας στην Ιταλία διαβάζαμε για την «επιδρομή» των Ιταλών στα σούπερ μάρκετ. Ενώ όλοι καλούνταν να μείνουν σπίτι τους οι Ιταλοί συνωστίζονταν μπροστά σε ράφια και ταμεία για να προμηθευτούν κάθε είδους αγαθό πρώτης ανάγκης. Υπήρχε περίπτωση να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ; Όχι. Αλλά ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος και από τον ίδιο τον ιό. Οι Ιταλοί έχουν πια αντιληφθεί πως το «μένουμε σπίτι» δεν είναι ένα απλά ένα σύνθημα, είναι οδηγός επιβίωσης. Εμείς το Σάββατο δείξαμε ότι δεν το έχουμε ακόμη καταλάβει.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι εικόνες με τους Ιταλούς να τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους ως «αντίδοτο» στον εφιάλτη του Covid-19 μας συγκινούν, μας δίνουν μία νότα αισιοδοξίας στο ζοφερό τοπίο. Ωστόσο δεν μπορούμε να μεινουμε σε αυτές. Πρέπει να δούμε τι λάθη έγιναν στη γειτονική χώρα, με την οποία συμπάσχει όλος ο πλανήτης, για να αποφύγουμε να τα επαναλάβουμε. Ο απολογισμός δραματικός: Πάνω από 1800 νεκροί.
Στις πρώτες ανταποκρίσεις μετά την επιβολή καραντίνας διαβάζαμε για την «επιδρομή» των Ιταλών στα σούπερ μάρκετ. Ενώ όλοι καλούνταν να μείνουν σπίτι τους, εστιατόρια, καφέ, θέατρα, πάσης φύσεως χώροι συγκέντρωσης είχαν κλείσει, οι Ιταλοί συνωστίζονταν μπροστά σε ράφια και ταμεία για να προμηθευτούν κάθε είδους αγαθό πρώτης ανάγκης. Υπήρχε περίπτωση να κλείσουν; Όχι. Αλλά ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος και από τον ίδιο τον ιό.
Οι Ιταλοί τηρούν πια με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα όλα τα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί. Έχουν αντιληφθεί πως το «μένουμε σπίτι» δεν είναι ένα απλά ένα σύνθημα, είναι οδηγός επιβίωσης.
Το Σάββατο της 14ης Μαρτίου εμείς αποκαλύψαμε ότι δεν το έχουμε ακόμη καταλάβει. Τα σούπερ μάρκετ γέμισαν ασφυκτικά αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βγάλει εγκύκλιο για είσοδο με έλεγχο και αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πελατών. Σήμερα, Δευτέρα, η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει για να ανακοινώσει και εκείνη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των πιστών. Το μήνυμα το έχει στείλει ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν έχει μετρητή πίστης, ούτε κρατάει παρουσιολόγιο.
«Κάθε σοκ αφήνει την κληρονομιά του» σχολιάζει το Bloomberg. «Η Μεγάλη Ύφεση επί δεκαετίες καθόρισε την στάση των καταναλωτών, ο υπερπληθωρισμός στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στοιχειώνει ακόμη τη γερμανική πολιτική» θυμίζει. Έτσι και ο νέος κορωνοϊός έρχεται να αλλάξει, για όσο χρειαστεί, τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, μαθαίνουμε, ψωνίζουμε, ζούμε. Ας μην τρομάζουμε μπροστά στις αλλαγές που απαιτούνται, ας μην χάσουμε τη διάθεση για τραγούδι. Αλλά ας δείξουμε και την υπευθυνότητα που απαιτούν οι καιροί.