Απόψεις
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 07:00

Η ελληνική οικονομία αναζητεί «αντισώματα»

«Aντισώματα» στην εξάπλωση του κορονοϊού καλείται να δείξει το επόμενο διάστημα η εύθραυστη ελληνική οικονομία. Η κατάσταση που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές θυμίζει τις «μαύρες» ημέρες του 2008 και έχει σημάνει συναγερμός, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Aντισώματα» στην εξάπλωση του κορονοϊού καλείται να δείξει το επόμενο διάστημα η εύθραυστη ελληνική οικονομία. Η κατάσταση που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές θυμίζει τις «μαύρες» ημέρες του 2008 και έχει σημάνει συναγερμός. 

Την πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου σχετικά με τον κορονοϊό ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εξετάζει όλα τα «εργαλεία» με στόχο πιο φθηνή χρηματοδότηση και λογικά την αύξηση του μηνιαίου QE. 

Εντός συνόρων σε αυτή τη φάση βαρύτητα δίνεται στην εκπόνηση ενός σχεδίου για τις επιχειρήσεις που θα διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους και τους εργαζόμενους που θα μπουν σε «καραντίνα». Ωστόσο, σε επόμενη φάση απαιτείται να ξεδιπλωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που κινδυνεύουν να «νοσήσουν».
 
H διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για το πόσο θα επηρεαστούν η ανάπτυξη και το επενδυτικό περιβάλλον. Αδιαμφισβήτητα η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% στενεύει τα περιθώρια «ελιγμών» στο εσωτερικό της χώρας και χρειάζεται να υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί η οικονομική οπισθοδρόμηση.

Η υιοθέτηση μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται είναι αναγκαία. Το κόστος αυτών των μέτρων πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Προτάσεις όπως η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές εγγυήσεις (state aid) θα μπορούσαν επίσης να μπουν στο «μικροσκόπιο».

Μια πρώτη γεύση για τα περιθώρια της ευρωπαϊκής ευελιξίας θα δοθεί στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Η δημοσιονομική «κατανόηση» θα μπορούσε να είναι μία ισχυρή… αντιβίωση για να αντιμετωπιστεί η νόσος. Το θέμα είναι να «συνταγογραφηθεί» εγκαίρως.