Απόψεις
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 07:00

Παρατηρώντας το κράτος να παρατηρεί τον παραλογισμό

Πριν από μερικές ημέρες ο προπονητής της Λίβερπουλ έβαλε με τρόπο στη θέση του έναν αθλητικογράφο ο οποίος κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικής συνέντευξης Τύπου του ζήτησε την άποψή του για την εξάπλωση του κορονοϊού. «Μα γιατί ρωτάτε εμένα; Εγώ είμαι προπονητής, φοράω καπελάκι και είμαι κακοξυρισμένος. Σε αυτά τα πράγματα οφείλουν να τοποθετούνται άνθρωποι οι οποίοι τα γνωρίζουν καλά» δήλωσε αποστομωτικά. Αυτά τα είπε, βέβαια, ένας Γερμανός στη Βρετανία, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Πριν από μερικές ημέρες ο προπονητής της Λίβερπουλ έβαλε με τρόπο στη θέση του έναν αθλητικογράφο ο οποίος κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικής συνέντευξης Τύπου του ζήτησε την άποψή του για την εξάπλωση του κορονοϊού. «Μα γιατί ρωτάτε εμένα; Εγώ είμαι προπονητής, φοράω καπελάκι και είμαι κακοξυρισμένος. Σε αυτά τα πράγματα οφείλουν να τοποθετούνται άνθρωποι οι οποίοι τα γνωρίζουν καλά» δήλωσε αποστομωτικά. Αυτά τα είπε, βέβαια, ένας Γερμανός στη Βρετανία.

Όμως σε τούτα εδώ τα χώματα όλα αυτά φαντάζουν εξωτικά. Μόλις δέκα ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος εκατοντάδες καρναβαλιστές αψήφησαν τα κρατικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της νόσου και παρήλασαν αγέρωχα στους δρόμους της Πάτρας ξορκίζοντας το κακό. Ακολούθησε μια καθηγήτρια λοιμοξιωλογίας και μια βουλευτής που διαφήμισαν δημοσίως το «απρόσβλητο» των πιστών από κορονοϊούς και άλλα τέτοια. 

Τον χορό έπιασε στη συνέχεια ένας αντιπρύτανης και ένας διάσημος μουσικοσυνθέτης, οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες τους ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο. 

Ενδιάμεσα διαβάσαμε στα κοινωνικά δίκτυα πολυάριθμους διάσημους -και αμέτρητους «ημιδιάσημους»- να μας εξηγούν ότι ο ιός είναι «μια γριπούλα». Και χθες, ως γνωστόν, η Ιερά Σύνοδος απεφάνθη οριστικά ότι ο κορονοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της Θείας Μετάληψης. 

Το ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δρα και να τοποθετείται ανεύθυνα απέναντι στα πιο σημαντικά ζητήματα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής ιδιοσυστασίας. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί μόνο τη μία πλευρά του ελληνικού δράματος. Το δεύτερο και πιο ανησυχητικό είναι ότι ο αρμόδιος, δηλαδή το κράτος, περιορίζεται σε θέση παρατηρητή. Στην καλύτερη περίπτωση σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα fake news και στον παραλογισμό. Στη χειρότερη περίπτωση υποτάσσεται σε δυνάμεις που αναγνωρίζει ως υπέρτερες. 

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ είχαν επιλέξει να σχολιάσουν «off the record» τη θέση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου. 

Σε άλλη χώρα θα είχαν ήδη βγει σκληρές ανακοινώσεις και κάποιο διαφημιστικό σποτάκι. Αλλά φαίνεται ότι στην Ελλάδα αυτά είναι δουλειά για τους προπονητές ποδοσφαίρου...