Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Το λένε ο ΠΟΥ και ο ΕΟΔΥ. Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Το λένε ο ΠΟΥ και ο ΕΟΔΥ. Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θέτει σε κίνδυνο συμπολίτες μας. Ιδιαίτερα μάλιστα τους ευάλωτους και ηλικιωμένους.
Αφήνω τους πολιτικούς, που δεν είναι ειδικοί και βγαίνουν να διατυμπανίσουν την πίστη τους σε μια κρίσιμη στιγμή, αφήνω τους ειδικούς που φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, αφήνω και την καθηγήτρια Πανεπιστημίου που δηλώνει ανοιχτά ότι «θα κοινωνήσει με πίστη ότι δεν θα κολλήσει» και πιάνω τον δεκάλογο της κρίσης.
Πρώτον, δεν δίνουμε πανελλαδικές εξετάσεις πίστης. Δεν βαθμολογούμαστε για το πόσο χριστιανοί είμαστε, αλλά για το πόσο υπεύθυνα δρούμε.
Δεύτερον, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας, που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για λιποψυχία, αναστέλλει μέχρι το Πάσχα τη λειτουργία της Σχολής Κατηχητών, του Φροντιστηρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών, του Ιεραποστολικού Σεμιναρίου, της Σχολής Νοηματικής Γλώσσας.
Τρίτον, η μεγάλη δύναμη συνεπάγεται και μεγάλη ευθύνη. Κάθε θεσμός μετριέται στη δίνη.
Τέταρτον, δεν κουνάμε το δάχτυλο στον παππού και δεν απαξιώνουμε, έστω κι αν με αβάσιμες τοποθετήσεις θυμώνουμε. Δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα αυτό.
Πέμπτον, τη στεγανοποίηση της κοινότητας εγγυώνται οι επιστήμονες και η Πολιτεία.
Έκτον, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία. Έμμεση προτροπή και από την Ιεραρχία. «Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως».
Έβδομον, όσο περισσότερο και περισσότεροι στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι της Εκκλησίας για το «δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία», τόσο αυτή θα επιμένει για την ανοσία. Είναι διαφορετική η αφετηρία.
Όγδοον, το κράτος δεν βγάζει οδηγία.
Ένατον, Ηλίου φαεινότερη η αμηχανία.
Δέκατον, το αυτονόητο έχει ήδη συμβεί σε χώρες με ισχυρή εκκλησιαστική παράδοση, όπως η Ιταλία.