Ένα προσχέδιο απόφασης με στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, συζητούν οι ΗΠΑ με τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες. Σήμερα, στην επίθεση που σημειώθηκε στην Καμπούλ από το περασμένο Σάββατο που συνήφθη η συμφωνία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ στην Ντόχα, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 29 τραυματίστηκαν. Οι Ταλιμπάν αρνούνται κάθε ανάμειξη.
Ένα προσχέδιο απόφασης με στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, συζητούν οι ΗΠΑ με τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες. Σήμερα, στην επίθεση που σημειώθηκε στην Καμπούλ από το περασμένο Σάββατο που συνήφθη η συμφωνία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ στην Ντόχα, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 29 τραυματίστηκαν. Οι Ταλιμπάν αρνούνται κάθε ανάμειξη.
Βάσει του προσχεδίου, το οποίο ίσως τεθεί σε ψηφοφορία ήδη από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υπογραμμίσει ότι αντιμετωπίζει «θετικά» τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου. Θα ζητεί επίσης «από όλες τις χώρες να στηρίξουν πλήρως τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο προς όφελος όλων των Αφγανών».
Σε αυτό το στάδιο η στάση της Ρωσίας και της Κίνας απέναντι στο αμερικανικό προσχέδιο δεν είναι γνωστή. Εξάλλου το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένη αναφορά στις γυναίκες, επισημαίνοντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Αφγανιστάν θα πρέπει να αποτελείται «από πολιτικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών της χώρας, αλλά να περιλαμβάνει και γυναίκες».
Υπογραμμίζει μάλιστα «τη σημασία της αποτελεσματική και σημαντικής συμμετοχής των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων (στις διαπραγματεύσεις) και τονίζει ότι οποιαδήποτε πολιτική λύση θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, περιλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων».
Αν και η πρώτη εκδοχή του αμερικανικού κειμένου αναφέρεται στη διεξαγωγή μιας διάσκεψης στο Όσλο τον Μάρτιο με στόχο την έναρξη ενδοαφανικών διαπραγματεύσεων, αυτό έχει αφαιρεθεί από την πιο πρόσφατη εκδοχή.
Επιπλέον το προσχέδιο της συμφωνίας τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι έτοιμο «ήδη από την αρχή των ενδοαφγανικών συνομιλιών να αναθεωρήσει τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε πρόσωπα ή ομάδες βάσει της απόφασης 1988 που υιοθετήθηκε το 2011 «προκειμένου να υποστηριχθεί η διαδικασία ειρήνευσης».
Είκοσι επτά νεκροί, 29 τραυματίες σε επίθεση σε τελετή στην Καμπούλ
Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 29 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση σε τελετή στην Καμπούλ, στην οποία ήταν παρών ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας Αμπντουλά Αμπντουλά, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας. Ο Αμπντουλά είναι σώος και ασφαλής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Οι παρευρισκόμενοι στην τελετή, που γινόταν σε χώρο στο δυτικό τμήμα της πόλης στη μνήμη του σιίτη πρώην πολιτικού ηγέτη Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, άρχισαν να τρέχουν για να γλιτώσουν από τα πυρά αγνώστων, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν από κοντινό κτήριο, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ραχίμι σε μήνυμά του στο Whatsapp. Ο Ραχίμι σημείωσε επίσης ότι όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που παρευρίσκονταν στην τελετή απομακρύνθηκαν αμέσως από εκεί.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη των μαχητών στην επίθεση αυτή κατά των παρευρισκομένων στην τελετή αυτή, η οποία γινόταν με αφορμή την επέτειο του θανάτου ενός ηγέτη των Χαζάρων, του Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, ο οποίος πέθανε το 1995 έχοντας συλληφθεί όμηρος από τους Ταλιμπάν.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι καταδίκασε παράλληλα την επίθεση αυτή σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο σημείωσε ότι αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατά της εθνικής ενότητας του Αφγανιστάν».
Επίθεση είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι στην τελετή που είχε τελεστεί στη μνήμη του σιίτη ηγέτη. Από αυτήν είχε χάσει τη ζωή του αριθμός ανθρώπων και είχαν τραυματιστεί σχεδόν 100, ενώ την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Μαζάρι ήταν ο ηγέτης του Κόμματος Χιζμπ-ι-Ουάντχατ, ενός πολιτικού κόμματος που σχηματίστηκε από σιιτικές μειονότητες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ο Μαζάρι δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν το 1995. Το 2016 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Μάρτυρα της Εθνικής Ενότητας.
Οι Χαζάροι είναι κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι. Η μειονότητα των σιιτών δέχεται επανειλημμένως επιθέσεις από σουνιτικές οργανώσεις μαχητών στο Αφγανιστάν.
Η σημερινή ωστόσο είναι η πρώτη που σημειώνεται στην αφγανική πρωτεύουσα από το περασμένο Σάββατο που συνήφθη η συμφωνία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ στην Ντόχα.
Υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος της ασφάλειας δήλωσε ότι όλα τα σημεία ελέγχου στην Καμπούλ βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά την επίθεση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA, Sputnik