Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 10:13

Perseverance: «Βαφτίσια» για το επόμενο όχημα της NASA για τον Άρη

Το όνομα «Perseverance» (Επιμονή) δόθηκε στο επόμενο όχημα (ρόβερ) της NASA για τον Άρη. Το όνομα ανακοινώθηκε από τον Τόμας Ζούρμπουχεν, associate administrator του Science Mission Directorate της υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Lake Braddock Secondary School στο Μπερκ της Βιρτζίνια.

Το όνομα «Perseverance» (Επιμονή) δόθηκε στο επόμενο όχημα (ρόβερ) της NASA για τον Άρη.

Το όνομα ανακοινώθηκε από τον Τόμας Ζούρμπουχεν, associate administrator του Science Mission Directorate της υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Lake Braddock Secondary School στο Μπερκ της Βιρτζίνια. Ο Ζούρμπουχεν είχε πάει εκεί για να συγχαρεί τον μαθητή Αλεξάντερ Μάθερ, ο οποίος υπέβαλε την πρόταση που κέρδισε, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Name the Rover» της υπηρεσίας.

«Η πρόταση του Άλεξ έπιασε το πνεύμα της εξερεύνησης» είπε ο Ζούρμπουχεν. «Όπως κάθε αποστολή εξερεύνησης στο παρελθόν, το ρόβερ μας θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, και θα κάνει εκπληκτικές ανακαλύψεις. Ήδη έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα...ο Άλεξ και οι συμμαθητές του είναι η Γενιά Άρτεμις (από το πρόγραμμα «Άρτεμις» της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη) και θα κάνουν τα επόμενα βήματα στο διάστημα, που θα μας οδηγήσουν στον Άρη...ανυπομονούμε να δούμε την ταμπέλα με αυτό το όνομα στον Άρη».

Το Perseverance είναι το τελευταίο μιας σειράς οχημάτων για τον Κόκκινο Πλανήτη που «βαφτίζεται» από παιδιά σχολικής ηλικίας- από το Sojourner το 1997 μέχρι τα Spirit και Opportunity, που προσεδαφίστηκαν στον Άρη το 2004, και το Curiosity, που εξερευνά τον Άρη από το 2012. Σε κάθε περίπτωση το όνομα επελέγη μετά από διαγωνισμό σε εθνικό επίπεδο.

Το Perseverance είναι ένα ρομπότ- επιστήμονας, βάρους 1.043 κιλών. Το διαχειρίζεται το JPL (Jet Propulsion Laboratory) και η αποστολή του έχει αστροβιολογικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας την αναζήτηση ιχνών για αρχαία μικροβιακή ζωή. Επίσης θα διερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του πλανήτη, ενώ θα συλλέξει δείγματα αρειανών βράχων και σκόνης για μια μελλοντική αποστολή επιστροφής δειγμάτων στη Γη, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή το Persevarance είναι στο στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχων στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Προορίζεται για προσεδάφιση στον κρατήρα Τζέζερο στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021.