Κατά την πρόσφατη επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο οι προβολείς των Μέσων Ενημέρωσης στράφηκαν -δικαίως- στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας έναντι του βρόμικου γεωπολιτικού παιχνιδιού του Ερντογάν. Έτσι πέρασε σε δεύτερη μοίρα η αναφορά του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι για όσα είδε και έμαθε πετώντας πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο οι προβολείς των Μέσων Ενημέρωσης στράφηκαν -δικαίως- στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας έναντι του βρόμικου γεωπολιτικού παιχνιδιού του Ερντογάν. Έτσι πέρασε σε δεύτερη μοίρα η αναφορά του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι για όσα είδε και έμαθε πετώντας πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Χρειάζεται να αναλάβουμε δεσμεύσεις προς τους χιλιάδες ασυνόδευτους ανήλικους ανθρώπους που έχουν φτάσει στις ακτές της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε άμεσα μία στρατηγική για να προφυλάξουμε τόσο τους ίδιους όσο και το μέλλον τους» είπε ο Ιταλός πολιτικός. Ταυτόχρονα κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να δείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία και αλληλεγγύη στα παιδιά που το έχουν ανάγκη».
Η δήλωση του Σασόλι δεν αποτελεί μόνο προτροπή, αλλά και έμμεση παραδοχή της αποτυχίας της ευρωπαϊκής προσφυγικής - μεταναστευτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που αναγνώρισε την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» και της έδωσε το δικαίωμα να διαχειρίζεται κατά το δοκούν τις μικτές ροές έναντι ευρωπαϊκών οικονομικών ανταλλαγμάτων.
Ακόμη και σήμερα, την ώρα που χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, εντός ή εκτός των ελληνικών hotspots, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Γκρόσε Μπρέμερ βρήκε την ευκαιρία για να διαμηνύσει στον Σασόλι ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν συντάσσεται με το δόγμα της αποτροπής. Ξέχασε, βέβαια, να πει ότι αυτό το δόγμα εκτός από απάνθρωπο είναι και αποτυχημένο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η απόφαση για πάγωμα των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα δείχνει ικανή να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια χιλιάδων ανηλίκων. Αν εφαρμοστεί δε και η πρόβλεψη για μη καταγραφή των στοιχείων των εισερχόμενων στη χώρα, τότε είναι πιθανό να φτιαχτεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια «μαύρη τρύπα» που θα επαναπροωθεί άγνωστο αριθμό ανηλίκων σε εστίες πολέμου.
Μπορεί να μην αρέσει στα αυτιά των ευρωπαϊκών ακροατηρίων, αλλά η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν δεν δίνει κανένα δικαίωμα στην Ευρώπη να αποστεί από τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όσους ζητούν διεθνή προστασία. Ιδίως δε απέναντι στους πιο αδύναμους από αυτούς. Δηλαδή στους ανήλικους.