Κόσμος
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007 17:59

Για πρώτη φορά κλωνοποιήθηκαν έμβρυα πρωτεύοντος θηλαστικού

Αμερικανική ομάδα επιστημόνων κατάφερε για πρώτη φορά να κλωνοποιήσει έμβρυα ενός πρωτεύοντος θηλαστικού, του πιθήκου Μακάκου, και να τα χρησιμοποιήσει για την εξαγωγή βλαστοκυττάρων, γράφει σήμερα η βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Η πρώτη αυτή επιτυχία κλωνοποίησης ενός πρωτεύοντος θηλαστικού αφήνει να διαφανεί η πιθανότητα εφαρμογής μιας παρόμοιας τεχνικής στον άνθρωπο με στόχο την εξαγωγή βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τραυματισμένων ιστών, σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου Επιστημών και Ιατρικής του Όρεγκον που πραγματοποίησε την έρευνα υπό την καθοδήγηση του ρωσικής καταγωγής βιολόγου Σουκράτ Μιταλίποφ.

Στην περίπτωση των Μακάκων δεν έχουμε μια αναπαραγωγική κλωνοποίηση που δίνει ζωή σε πιθήκους κλώνους. Στόχος των ερευνητών ήταν να εξαγάγουν από τα έμβρυα μερικών ημερών βλαστοκύτταρα ικανά να πολλαπλασιαστούν επ' αόριστον για να δώσουν ώριμα κύτταρα, τα οποία ελπίζουν ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η εφαρμογή της ίδιας διαδικασίας με στόχο την παραγωγή βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς στον άνθρωπο θα οδηγήσει στην αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου απόρριψης των κυττάρων ή των ιστών που μεταμοσχεύονται.

Τα βλαστοκύτταρα αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα (μυϊκό κύτταρο, κύτταρο του δέρματος, του αίματος, του εγκεφάλου).

Πηγή ΑΠΕ