Απόψεις
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 09:41

Οι πιέσεις γράφονται στο νερό

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει για τη «δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα» και ότι αντιμετωπίζει «τεράστιες προκλήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, επανέλαβε το μάντρα περί αλληλεγγύης, και επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, γιατί «είναι καλή και πρέπει να παραμείνει σε ισχύ», γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει για τη «δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα» και ότι αντιμετωπίζει «τεράστιες προκλήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, επανέλαβε το μάντρα περί αλληλεγγύης, και επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, γιατί «είναι καλή και πρέπει να παραμείνει σε ισχύ». 

Καλή, κακή, έχει στην πράξη ακυρωθεί. Η Ε.Ε. προσποιείται ότι αφού δεν έχει καταγγελθεί, μπορεί να τηρηθεί. Προσποιείται γιατί τη βολεύει και την Άγκυρα, που «φέρει ένα τεράστιο βάρος», χαϊδεύει. 

Να ξαναδούμε τον τρόπο εφαρμογής και των ευρω-κονδυλίων τη ροή, να δούμε την κατάσταση στην Ιντλίμπ, να παρακολουθούμε, να τα κλωθογυρίζουμε και έτσι να συνεχίζουμε... Οι δηλώσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Έβρο δείχνουν πού πάει το έργο. 

Οι δηλώσεις των τριών είναι ουσιαστικά η επικύρωση αυτής της προσποίησης και, ταυτόχρονα, της βασικής ευρωπαϊκής επιδίωξης: Να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει η αποθήκη προσφύγων της Ε.Ε.  -ασπίδα το είπε η ένοικος του Μπερλεμόντ- έχοντας την αμέριστη συμπαράστασή της και επιπλέον 700 εκατ. ευρώ.

Ο Ιονέσκο σέρνει τον χορό. Οι πιέσεις στην Άγκυρα, για άλλη μια φορά, γράφονται στο νερό. Ο κατευνασμός του υποτίθεται απομονωμένου Ερντογάν ευλογείται στο βερολινέζικο ιερό. 

Το ξέρει και το αξιοποιεί ο όντως στριμωγμένος στη λάσπη της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και της ασθενούς τουρκικής οικονομίας. Επ’ αυτού χρήσιμη η ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αριθμός πιθανών λόγων για την επιβολή κυρώσεων, εξαιτίας της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της, η Τουρκία στην πραγματικότητα έχει το πάνω χέρι σε πολλές περιπτώσεις.

...Υπολογίζει ότι η δύναμη που έχει να ανακόψει (ή να δημιουργήσει) μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και η θέση της ως κρίσιμου μέλους του ΝΑΤΟ θα την προφυλάξουν από σοβαρές συνέπειες».
Ορθώς υπολογίζει, η Ευρώπη γύρω της γυρίζει;