Κόσμος
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 11:05

ΠΟΥ: Σε «αχαρτογράφητα εδάφη» οι επιστήμονες απέναντι στον Covid-19

Σε «αχαρτογράφητα εδάφη» επιχειρούν οι επιστήμονες καθώς αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του Covid-19, ο οποίος έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής και έχει προσβάλει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους σε συνολικά 73 χώρες. Μολονότι όμως τα αναπάντητα ερωτήματα που συνοδεύουν τον νέο κοροναϊό είναι πολλά, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους εξακολουθεί να εκτιμά ότι η εξάπλωσή του μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Σε «αχαρτογράφητα εδάφη» επιχειρούν οι επιστήμονες καθώς αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του Covid-19, ο οποίος έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής και έχει προσβάλει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους σε συνολικά 73 χώρες. Μολονότι όμως τα αναπάντητα ερωτήματα που συνοδεύουν τον νέο κοροναϊό είναι πολλά, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους εξακολουθεί να εκτιμά ότι η εξάπλωσή του μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Δεν έχω ξαναδεί παθογόνο που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και που είναι ικανό για κοινοτική μετάδοση (από ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, σε χώρες με πολλά κρούσματα)», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε συνέντευξη Τύπου χθες, στη Γενεύη. Μία μοναδική προσέγγιση κατάλληλη για όλους δεν υπάρχει τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι ο περιορισμός της επιδημίας παραμένει προτεραιότητα για όλες τις πληγείσες χώρες.

Η κατάσταση στο Ιράν, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και την Ιαπωνία γεννούν μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη ανησυχία του ΠΟΥ.   

Η Νότια Κορέα κηρύσσει τον «πόλεμο» στον Covid-19

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αγγίζουν τις 5.000, καθώς 600 νέα καταγράφηκαν σήμερα. Ο πρόεδρος Μουν Τζε Ιν δήλωσε ότι «ολόκληρη η χώρα έχει εισέλθει σε πόλεμο κατά της μολυσματικής νόσου» και έδωσε εντολή σε όλες τις κυβερνητικές οργανώσεις να στραφούν σε ένα «24ωρο σύστημα δωματίων κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στο Ιράν

Παράλληλα, ομάδα έξι ειδικών του ΠΟΥ μετέβη στο Ιράν με έξι τόνους ιατρικών προμηθειών. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε  ότι το Ιράν «επιταχύνει τα μέτρα» στον αγώνα κατά του κοροναϊού, με μάσκες προσώπου και αποστειρωτικού υλικού. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία περιλαμβάνονται στις χώρες που δεσμεύθηκαν να στείλουν έκτακτη ιατρική προμήθεια στο Ιράν. Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν ανήλθε σε 77 και των κρουσμάτων στις  2.336, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Τα κρούσματα στην Κίνα μειώνονται, περιορισμοί στην είσοδο των ταξιδιωτών

Η Κίνα ανέφερε 125 νέα κρούσματα σήμερα, τα λιγότερα σε ημερήσια βάση εδώ και έξι εβδομάδες. Από αυτά, τα 11 καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπως και οι 31 νεκροί. Ο αριθμός των νεκρών σήμερα ανέρχεται σε 2.943 με συνολικά 80.151 λοιμώξεις (47.204 ή 59% από αυτούς έχουν αναρρώσει). Η Κίνα κατέγραψε επίσης επτά κρούσματα από το εξωτερικό και για τον λόγο αυτό συνέστησε στους πολίτες της να επανεξετάσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Βρετανία: Μέτρα στήριξης του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και της οικονομίας

Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πιθανή εφαρμογή μέτρων υποστήριξης του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας, καθώς ο κοροναϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 40 κρούσματα του κοροναϊού. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι πιθανόν να υπάρξει «πολύ σοβαρή εξάπλωση του κοροναϊού» και ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Καναδάς ζητεί από τους ταξιδιώτες από το Ιράν να τίθενται οικειοθελώς σε απομόνωση

Οι καναδικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν χθες από ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν να τίθενται εθελοντικά σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Στον Καναδά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 27 κρούσματα του Covid-19.

Στους έξι οι νεκροί στις ΗΠΑ

Τέσσερις νέοι θάνατοι που σχετίζονται με τον νέο κοροναϊό καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε έξι, όλοι στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 91. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο επιμένει ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με την επιδημία του κοροναϊού μπροστά στην οποία οι ΗΠΑ - όπως επαναβεβαίωσε χθες - είναι καλά προετοιμασμένες.

Ραγδαία αύξηση των νεκρών στην Ιταλία

Στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα κρούσματα, η λίστα μακραίνει συνεχώς. Ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 ανήλθε στους 52 χθες (από 18), ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φθάνουν τα 1.835. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας ωστόσο, το 50% των κρουσμάτων δεν είναι ανησυχητικά και λαμβάνουν κατ’ οίκον θεραπεία.

Η Γερμανία κατέγραψε 31 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Covid-19 στην Γερμανία αυξήθηκε στα 188, από 157 χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε το Robert Koch Institute (RKI). Δεκατρία από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας έχουν πλέον αναφέρει κρούσματα του νέου ιού. Τα περισσότερα εντοπίζονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει αναφερθεί θανατηφόρο κρούσμα.

Το Twitter προτρέπει τους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι

Στη λύση της κατ' οίκον εργασίας στρέφονται οι επιχειρήσεις ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού. Το Twitter κάνει την αρχή, προτρέποντας τους σχεδόν 5.000 εργαζομένους που απασχολεί παγκοσμίως να εργασθούν από το σπίτι, εν μέσω της επιδημίας του Covid-19.

Η εταιρεία υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης προέβη στην παραπάνω σύσταση μία ημέρα αφότου ανέστειλε όλα τα ταξίδια για τους εργαζομένους και αποσύρθηκε και από το τεχνολογικό συνέδριο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του Μαρτίου στο Όστιν του Τέξας.

Αρνητικός στον κοροναϊό ο Πάπας

Αρνητικός στον κοροναϊό διεγνώσθη ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος ταλαιπωρείται από κρυολόγημα και για τον λόγο αυτό ακύρωσε για πρώτη φορά τις περισσότερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Messaggero».

naftemporiki.gr