Κόσμος
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 11:07

Κροατία: Αντίδραση για τις προεκλογικές αφίσες του Ράντε Λέσκοβατς

Εντονες αντιδράσεις των βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας στην Κροατία, προκάλεσαν οι προεκλογικές αφίσες του ηγέτη του Κόμματος των Σέρβων της περιοχής του Δούναβη, Ράντε Λέσκοβατς, καθώς, όπως υποστηρίζουν, περιέχουν προκλητικό περιεχόμενο.

Στην αφίσα απεικονίζεται ο Λέσκοβατς να έχει σηκωμένα τρία δάχτυλα, ένα είδος χαιρετισμού των υπερεθνικιστών Σέρβων.

Οι αφίσες, όπως υποστηρίζουν οι βετεράνοι, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ολόκληρη την πόλη του Βούκοβαρ.

Ορισμένες, μάλιστα, από αυτές, όπως λένε, έχουν κολληθεί πάνω από τις αφίσες με το πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων για την επέτειο της πτώσης του Βούκοβαρ στα χέρια των σερβικών δυνάμεων, το Νοέμβριο του 1991.

Οι βετεράνοι ζήτησαν, επίσης, από τον δήμαρχο του Βούκοβαρ, κ. Ζντένκα Μπούλιαν, να λάβει μέτρα και να απομακρύνει τις αφίσες από περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η αφισοκόλληση.

Για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου θα στηθούν συνολικά 263 εκλογικά κέντρα, σε 52 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογικών κέντρων για τους Κροάτες που ζουν στο εξωτερικό θα στηθεί στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (124). Στη Γερμανία θα λειτουργήσουν 23 εκλογικά κέντρα, στη Σερβία 15, στην Αυστραλία 12, στον Καναδά και στην Αυστρία από οκτώ, έξι στις ΗΠΑ, πέντε στην Ελβετία και από δύο στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Τουρκία. Ως εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν, ανήμερα των εκλογών, οι πρεσβείες και τα προξενεία της Κροατίας ανά τον κόσμο.