Φράσεις όπως η Ελλάδα, η οικονομία, η κοινωνία, η ομάδα κ.λπ. «είναι θωρακισμένη» είναι οι πιο ατυχείς που μπορεί να ειπωθούν από πολιτικούς.
Από την έντυπη έκδοση
Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]
Φράσεις όπως η Ελλάδα, η οικονομία, η κοινωνία, η ομάδα κ.λπ. «είναι θωρακισμένη» είναι οι πιο ατυχείς που μπορεί να ειπωθούν από πολιτικούς.
Συνήθως εκστομίζονται προ κρίσιμων καταστάσεων, για να τονώσουν το φρόνημα των πολιτών εν όψει της απειλής και για να καλύψουν αμυντικές αδυναμίες, τις οποίες γνωρίζουν οι πολιτικοί.
Τελευταία φορά που ειπώθηκε, ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, ήταν προ ημερών, την ώρα της εξάπλωσης του κοροναϊού παγκοσμίως και πριν εμφανιστεί στην «πόρτα» μας. Τελικά, ο ιός ήρθε και στην Ελλάδα. Και τι αποδείχτηκε; Ότι δεν υπήρχε κανένας ιδιαίτερος «θώρακας». Τα λέει όλα η περιπέτεια της τραπεζοϋπαλλήλου, η οποία, έχοντας τα συμπτώματα, πήγε στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου γνωστοποίησε την περίπτωσή της και περίμενε στην ουρά επί 5ωρο για να εξεταστεί.
Επειδή η πεντάωρη αναμονή δεν αντέχεται εύκολα, αποχώρησε και πήγε σπίτι της, αφού εξάλλου ένιωθε καλά και την επόμενη μέρα πήγε στο Μετροπόλιταν, όπου γνωστοποίησε την περίπτωσή της και από εκεί διακομίστηκε στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου και παραμένει. Η περιπέτεια αυτή δείχνει ότι ο «θώρακας» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ήταν λιγάκι αδύναμος. Ένας φορέας του ιού, όπως αποδείχτηκε, περιφέρεται σε δύο νοσοκομεία, έχοντας επαφές με πλήθος υπαλλήλων, γιατρών και άλλων ασθενών στους χώρους αναμονής, πριν καταλήξει στο τρίτο νοσοκομείο.
Από τον κοροναϊό, όπως όλα δείχνουν, θα πληγεί νομοτελειακά και η ελληνική οικονομία. Όταν πλήττονται όλες οι οικονομίες του πλανήτη, εμείς δεν θα αποτελέσουμε εξαίρεση. Στο πλαίσιο αυτό, μην αρχίσουμε ξανά τα περί «θωρακισμένης οικονομίας». Αφενός γιατί δεν είμαστε, αφετέρου, θα πρέπει να ληφθούν με ψυχραιμία και έγκαιρα τα όποια μέτρα για να περιοριστούν οι συνέπειες σε ευάλωτους κλάδους. Είναι άλλο η ψυχραιμία και η αποφυγή του πανικού και διαφορετικό η «θωρακισμένη οικονομία».
Ο κόσμος της οικονομίας ήδη ανησυχεί, όπως καταγράφουν οι τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ότι αυτό που επιζητεί δεν είναι δηλώσεις καθησυχασμού και παρηγοριάς, αλλά συγκεκριμένα μέτρα.
Η τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία ήταν… θωρακισμένη ήταν το 2008. Όταν κατέρρεε το οικονομικό σύμπαν γύρω μας, ακούγαμε εδώ ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη» και δεν θα έχει πρόβλημα.
Από τον λήθαργο μας ξύπνησε ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος βγήκε δημόσια και είπε, κοντολογίς, ότι δεν υπάρχει κανένας θώρακας και να ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Και δυστυχώς είχε δίκιο, ενώ αυτά τα «χειρότερα» ακόμη δεν έχουν περάσει.