Κοινωνία
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 11:08

Καστανιές Έβρου: 9.877 αποτροπές εισόδου και 68 συλλήψεις στα σύνορα

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι ελληνικές αρχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, καθώς συνεχίζονται - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - οι απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος, είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού. Η άλλη πλευρά προχωρά σε χρήση χημικών και καπνογόνων, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. Ασκήσεις με πραγματικά από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο.
 

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι ελληνικές αρχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, καθώς συνεχίζονται - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - οι απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος, είτε μέσω φθορών στον φράκτη, είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Η άλλη πλευρά προχωρά σε χρήση χημικών και καπνογόνων, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τρόφιμα θα μοιραστούν σε στρατιώτες και αστυνομικούς

Η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου συλλέγει τρόφιμα και χυμούς από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης. «Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.

Σχεδόν 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν σε ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο

Στο άλλο μέτωπο του μετανααστευτικού, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στη διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο

Όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) από σήμερα και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου θα πραγματοποιούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη.

Νέα ένταση στη Μόρια

Την ίδια ώρα, νέα ένταση επικρατεί στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Περίπου 500 αιτούντες άσυλο για άγνωστους λόγους ξεκίνησαν από τον καταυλισμό με σκοπό να κατεβούν στην πόλη της Μυτιλήνης. Περίπου 200 μέτρα μετά την είσοδο του ΚΥΤ δύο διμοιρίες ΜΑΤ τους σταμάτησαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι συγκεντρωμένοι αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ