Όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει τα ψώνια τους για τα σαρακοστιανά εδέσματα έχουν μία τελευταία ευκαιρία σήμερα, Κυριακή, αλλά και αύριο, Καθαρά Δευτέρα. Oι οδηγίες προς τους καταναλωτές, εν όψει της περιόδου της Σαρακοστής και ειδικότερα της Καθαράς Δευτέρας, που δίνει ο Ενίαιος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ),
Όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει τα ψώνια τους για τα σαρακοστιανά εδέσματα έχουν μία τελευταία ευκαιρία σήμερα, Κυριακή, αλλά και αύριο, Καθαρά Δευτέρα.
Όπως ανακοινώθηκε η αγορά του Ρέντη θα είναι ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής έως και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Η κεντρική ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα ανοίξει απόψε στις 9 το βράδυ και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά συνεχώς μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.
Ανοιχτά θα είναι όμως την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.
ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα τρόφιμα της Σαρακοστής
Οδηγίες προς τους καταναλωτές, εν όψει της περιόδου της Σαρακοστής και ειδικότερα της Καθαράς Δευτέρας, δίνει ο Ενίαιος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς πολλά από τα νηστίσιμα τρόφιμα θεωρούνται ευαλλοίωτα.
Σύμφωνα με τον Φορέα, η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβουλεύει τα εξής για την επιλογή τροφίμων:
- Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές): Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Τα αποψυγμένα αλιεύματα παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.
- Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια): Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από:
Τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
- Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια): Πωλούνται στην αγορά είτε ως νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει:
Γενικά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
- Αχινοί: Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.
Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δηλώνει πως, «με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος», εντείνει κατά το μέγιστο δυνατό τη δράση του κατά την περίοδο της Σαρακοστής, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι έλεγχοί του «διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα» και πως, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και κυρώσεις.
naftemporiki.gr