Πολιτική
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 13:05

Γ. Παπανδρέου: Προχωρούμε στην επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ

ΑΦΗΝΟΥΜΕ πίσω τις προσωπικές πικρίες και προχωρούμε μπροστά χωρίς ρεβανσισμούς, τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ουσιαστική επανίδρυση» και «επαναθεμελίωση» του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε όλα τα μέλη να λάβουν πρωτοβουλίες. Στις αρχές του 2008 το Συνέδριο. Διαφοροποίηση Ευάγγελου Βενιζέλου για τον εκλογικό νόμο.

ΑΦΗΝΟΥΜΕ πίσω τις προσωπικές πικρίες και προχωρούμε μπροστά χωρίς ρεβανσισμούς, τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ουσιαστική επανίδρυση» και «επαναθεμελίωση» του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε όλα τα μέλη να λάβουν πρωτοβουλίες.

Υπογράμμισε ότι το Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, θα είναι κατασταστικό και θα κάνει άνοιγμα στη νεολαία.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο Συνέδριο θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός και νηφάλιος διάλογος.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ανανέωση σε πρακτικές και αντιλήψεις και πως οι πολίτες ζητούν δημόσιο ήθος και δημοκρατικές λειτουργίες που τον σέβονται, ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα και νέο αναπτυξιακό όραμα.

Λάβαμε εντολή για εθνική στρατηγική που δημιουργεί νέες κοινωνικές συμμαχίες, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. «Θέλουμε έναν εκλογικό νόμο που θα διασφαλίζει τέσσερις προϋποθέσεις: την ανεξαρτησία των πολιτικών από το μαύρο χρήμα και από την εξάρτησή τους από τα ΜΜΕ. Την αυτονομία της πολιτικής απ’ τα μεγάλα συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα παρέμβασης. Την αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα.

»Θέλουμε έναν εκλογικό νόμο που θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με βάση τη δημιουργική προσαρμογή στις ελληνικές συνθήκες του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου.

Θα είναι μια πρόταση για την ενίσχυση της διαφάνειας, για την αντιμετώπιση της καθολικής καχυποψίας που περιβάλλει δικαίους και αδίκους στον πολιτικό κόσμο. Θα είναι ένα μεγάλο όχι στην απαξίωση της πολιτικής. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά συναινέσεις σε κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Η πρόκληση είναι ανοιχτή».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην Αναθεώρηση του Συντάγματος είπε πως η μη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αναθεωρητική διαδικασία οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση την μετέτρεψε σε παρωδία».

«Τι αναθεώρηση είναι αυτή όταν απουσιάζουν οι καινοτομίες, οι συναινέσεις, οι προτάσεις; Εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Αν θέλει ο κ. Καραμανλής να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση εκλογικού νόμου, βασισμένο πάνω στο γερμανικό μοντέλο, ο οποίος θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία των κομμάτων από το μαύρο χρήμα, την αυτονομία τους από εξωθεσμικά κέντρα και την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών φορέων.

Νέα επίθεση στη «μιντιοκρατία»

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην «μιντιοκρατία» τονίζοντας ότι αυτή θέλησε να «ευτελίσει τη μεγαλειώδη δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήσαμε».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι απολύθηκαν δημοσιογράφοι για την επιμονή τους στο δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλη, επικίνδυνη και άδικη» την πολιτική της κυβέρνησης και τον διάλογο για το ασφαλιστικό «επικοινωνιακό τέχνασμα».

Διαφοροποίηση Ευ. Βενιζέλου για τον εκλογικό νόμο

Πρώτη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, με παρέμβασή του http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/15/1439226.htm για το θέμα του εκλογικού νόμου, λίγα λεπτά πριν από την ομιλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Παίρνοντας αποστάσεις από τις θέσεις του κ. Παπανδρέου που τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/14/1438894.htm , ο κ. Βενιζέλος με γραπτή του ανακοίνωση έθεσε πέντε προϋποθέσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.