Κόσμος
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 17:34

Τσαντ - Αρνούνται τις κατηγορίες για απαγωγή παιδιών οι υπεύθυνοι της Κιβωτού της Ζωής

Αρνούνται οι υπεύθυνοι της γαλλικής οργάνωσης Arche de Zoe (Κιβωτός της Ζωής) τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για απαγωγή 103 παιδιών από το Τσαντ, δηλώνοντας ότι παραπλανήθηκαν.

Ειδικότερα, η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ γράφει σήμερα ότι ο επικεφαλής της οργάνωσης Ερίκ Μπρετό και η σύντροφός του Εμιλί Λελούς κατέθεσαν στις 3 Νοεμβρίου στο δικαστή του Τσαντ που διερευνά την υπόθεση ότι πίστευαν πως έσωζαν ορφανά από μια εμπόλεμη ζώνη.

Το ζεύγος και άλλοι τέσσερις Γάλλοι πολίτες θα αντιμετωπίσουν ποινές κάθειρξης πέντε ως είκοσι ετών καταναγκαστικής εργασίας στο Τσαντ αν κριθούν ένοχοι ότι προσπάθησαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χωρίς άδεια 103 παιδιά από την Αφρική ηλικίας 1-10 ετών.

«Είμασταν πεπεισμένοι ότι αυτά τα παιδιά είχαν χάσει και τους δύο (γονείς), και τη μητέρα και τον πατέρα τους. Αν δεν ήταν από το Σουδάν, ίσως μας δώσανε κακές πληροφορίες ή έγιναν παρανοήσεις», είπε στην απολογία του ο Ερίκ Μπρετό σημειώνοντας ότι οι επικεφαλής χωριών τους έφεραν τα παιδιά και τους είπαν ότι είναι από το Σουδάν.

Παρόμοια εκδοχή ήταν αυτή που κατέθεσε, σύμφωνα με τη Μοντ, και η Λελούς στο δικαστή. «Αν παραπλανηθήκαμε κανένας από την οργάνωση δεν το ήξερε. Όλες μας οι ενέργειες έγιναν καλή τη πίστη», είπε.