Κόσμος
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 18:57

Ευ. Στυλιανίδης: Η πολυγλωσσία συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΕ

Η προστασία της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη, η σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας και ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο, εκπροσώπησε την Ελλάδα ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει "να προστατευθεί η κόκκινη γραμμή που υπάρχει μεταξύ των θεμάτων που αφορούν τον ανταγωνισμό και των θεμάτων που αγγίζουν καθαρά τον εκπαιδευτικό χώρο." Σύμφωνα με τον Ε. Στυλιανίδη, το γεγονός ότι η εκπαίδευση στην ΕΕ αποτελεί εθνική πολιτική, προστατεύει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΕ, που δεν είναι άλλο από την πολυμορφία, την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα. "Όταν προστατεύουμε την πολυμορφία από την ενδεχόμενη κλωνοποίηση των πολιτισμών, τότε εκ των πραγμάτων, αφήνουμε κάθε κράτος μέλος να αναπτύσσει έναν κύκλο ιδιαίτερων σχέσεων με αντίστοιχους πολιτισμούς και οι φίλοι του κάθε κράτους μέλους γίνονται φίλοι ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας", ανέφερε ο Ε. Στυλιανίδης.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο θέμα της πολυγλωσσίας, ο Ε. Στυλιανίδης τόνισε στο Συμβούλιο ότι στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί περισσότερες από δύο ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά) στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη, ο Ε. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι απόφαση της Ελλάδας είναι να δώσει βάρος στην "ελληνομάθεια" για τους Έλληνες της διασποράς και να ενισχύσει τη δημιουργία εδρών σε πανεπιστήμια, εκτός Ευρώπης, τα οποία θα διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη δημιουργία δικτύου ελληνο-ευρωπαϊκών σχολείων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία θα προωθούν την πολυγλωσσία.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Ε. Στυλιανίδης συναντήθηκε χθες με τους αρμόδιους επιτρόπους για την Παιδεία, Γιαν Φίγκελ, και την Πολυγλωσσία, Λέοναρντ Ορμπαν, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα. Σύμφωνα με τον Ε. Στυλιανίδη, η περιβαλλοντική εκπαίδευση θα αποτελέσει μια από τις βασικές "αιχμές" της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Πηγή ΑΠΕ