Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, δύο χώρες που συνορεύουν με την Κίνα και το Ιράν και οι οποίες έχουν σχεδόν ανύπαρκτα συστήματα υγείας, προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι στην επιδημία του Covid-19.
Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, δύο χώρες που συνορεύουν με την Κίνα και το Ιράν και οι οποίες έχουν σχεδόν ανύπαρκτα συστήματα υγείας, προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι στην επιδημία του Covid-19.
Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένα κρούσμα του κοροναϊού στο Αφγανιστάν μεταξύ τριών προσκυνητών που είχαν επιστρέψει από την ιερή πόλη Κομ του Ιράν, ενώ το Πακιστάν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τα δύο πρώτα κρούσματα του Covid-19, ένα από τα οποία στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Καράτσι.
Αν και οι δύο χώρες είχαν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγουν τη μόλυνση από την Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.700 ανθρώπων, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από τότε που ο Covid-19 έφτασε στο Ιράν.
Τα κοινά σύνορα τόσο του Αφγανιστάν όσο και του Πακιστάν με το Ιράν είναι μεγαλύτερα από 900 χιλιόμετρα και είναι διαβόητα πορώδη, με κάθε είδους εμπόριο να ανθεί.
Οι δύο χώρες μοιράζονται εξάλλου 2.400 χιλιόμετρα κοινά σύνορα, στα οποία το Ισλαμαμπάντ σκοπεύει να ανεγείρει έναν φράκτη προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις εξτρεμιστών από το Αφγανιστάν.
Οπότε μοιάζει πολύ δύσκολο για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να ασφαλίσουν τα σύνορά τους απέναντι σε μια ασθένεια που έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους στο Ιράν και έχει προσβάλει 141.
«Προσευχηθείτε»
Την Κυριακή το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν, ενώ την ίδια ημέρα οι αρχές του Αφγανιστάν απαγόρευσαν «κάθε ταξίδι» από και προς Ιράν, όπου ζουν εκατομμύρια Αφγανοί αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
«Ανησυχούμε. Δεν διαθέτουμε ένα σύστημα υγείας που να λειτουργεί σωστά», κατήγγειλε ο Ιχσανούλ Χακ, ένας Αφγανός υπάλληλος. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και να προσευχηθούμε ώστε να μας βοηθήσει ο Θεός».
Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων τα πολύ λίγα ιατρικά κέντρα του Αφγανιστάν έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση τραυμάτων από τον πόλεμο και δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ή το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιδημία.
«Θα είναι καταστροφικό αν ο ιός επεκταθεί παντού στη χώρα», παραδέχθηκε ο γιατρός Ουάλι, ένας ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες με έδρα την Καμπούλ.
Ήδη οι πρώτες εκστρατείες ενημέρωσης για τον νέο κοροναϊό έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου το 57% του πληθυσμού είναι αναλφάβητος, με αποτέλεσμα να δεκαπλασιαστεί η τιμή των χειρουργικών μασκών.
«Οι πολίτες είναι αναλφάβητοι, δεν παίρνουν το μήνυμα», εκτίμησε ο γιατρός Ουάλι.
Η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό είναι εξίσου μεγάλη στο Πακιστάν, μία από τις τρεις χώρες παγκοσμίως - μαζί με το Αφγανιστάν - όπου εξακολουθεί να είναι ενδημική η πολιομυελίτιδα. Παρά τις μαζικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η ασθένεια εξαπλώνεται τους τελευταίους 18 μήνες.
Υπερφορτωμένο σύστημα υγείας
«Αν μια τόσο μολυσματική ασθένεια φτάσει στη χώρα, δεν μπορούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις που θα έχει σε ένα ήδη υπερφορτωμένο και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας», έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα Dawn, η βασική αγγλόφωνη εφημερίδα του Πακιστάν.
Κάποιοι Πακιστανοί φοιτητές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κινεζική πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, δήλωσαν πρόσφατα ότι φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Στο πακιστανικό σύστημα υγείας «η έννοια της πρόληψης είναι περιορισμένη», επεσήμανε ο Άρσαντ Αλτάφ, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, ο οποίος εξήγησε ότι «φοβάται» πως το Πακιστάν «δεν είναι καθόλου προετοιμασμένο για υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Παρά τους περιορισμένους πόρους του, το Ισλαμαμπάντ έθεσε αυτή την εβδομάδα σε καραντίνα 270 κατοίκους που επέστρεψαν από το Ιράν.
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της πόλης Ταφτάν, που συνορεύει με το Ιράν, φορούν χειρουργικές μάσκες και ανησυχούν. «Επικρατεί πανικός στους πολίτες. Οι επιχειρήσεις μας και οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο», κατήγγειλε ο Κούντα Μπακς.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εσωτερικών του Μπαλουτσιστάν, της πιο υπανάπτυκτης επαρχίας του Πακιστάν που συνορεύει με το Ιράν, στη γειτονική χώρα εξακολουθούν να βρίσκονται 10.000 Πακιστανοί, κυρίως φοιτητές και προσκυνητές.
Οι ιρανικές αρχές προβλέπουν να τους στείλουν πίσω στην πατρίδα τους σε μικρές ομάδες, πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP