Πολιτιστικά
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 10:38

Επώδυνες μνήμες, αγώνας για δικαιοσύνη και μια σατανική κούκλα

Βραβευμένο δράμα, δραματικό θρίλερ, αγαπημένο βιβλίο της Τζέιν Όστιν που μεταφέρεται πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, κωμικό ανατρεπτικό νεονουάρ, δικαστικό δράμα για τα προβλήματα των φυλετικών διακρίσεων, σίκουελ επιτυχημένης ταινίας τρόμου και ταινία κινουμένων σχεδίων θα προσφέρουν ψυχαγωγία στους σινεφίλ την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Βραβευμένο δράμα, δραματικό θρίλερ, αγαπημένο βιβλίο της Τζέιν Όστιν που μεταφέρεται πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, κωμικό ανατρεπτικό νεονουάρ, δικαστικό δράμα για τα προβλήματα των φυλετικών διακρίσεων, σίκουελ επιτυχημένης ταινίας τρόμου και ταινία κινουμένων σχεδίων -βασισμένη στους χαρακτήρες της νορβηγικής σειράς βιβλίων θα προσφέρουν ψυχαγωγία στους σινεφίλ την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα.

«Οι Μητέρες Μας»

Το βραβευμένο, με Χρυσή Κάμερα στις Κάννες, δράμα του Σεζάρ Ντίαζ μάς μεταφέρει στη Γουατεμάλα, το 2018. Όλη η χώρα παρακολουθεί τη δίκη των στρατιωτικών που ξεκίνησαν τον εμφύλιο που οδήγησε τη χώρα στο χάος και τη βία. Ο Ερνέστο είναι ένας νέος ανθρωπολόγος που εργάζεται στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο για την ταυτοποίηση αγνοουμένων, ενώ  ταυτόχρονα αναζητά τα ίχνη του πατέρα του.

Μια μέρα, ενώ καταγράφει τη μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, νομίζει ότι βρήκε ένα στοιχείο που μπορεί να τον οδηγήσει στον πατέρα του, έναν αντάρτη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ενάντια στη θέληση της μητέρας του, αφοσιώνεται σε αυτή την υπόθεση, ψάχνοντας για την αλήθεια.

«Εξαφανισμένος»

Στο δραματικό θρίλερ του Ροντρίγκο Σορογκογιέν (Ο Έκπτωτος), η Ελένα (Μάρτα Νιέτο), στα 40 της χρόνια, έχει αφήσει πίσω της την Ισπανία για να ζήσει στη Γαλλία, στο μέρος όπου εξαφανίστηκε ο εξάχρονος γιος της, δέκα χρόνια πριν.

Τσακισμένη από την τραγωδία, σκιά του παλιού της εαυτού, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να κάνει μια νέα αρχή, όταν η συνάντηση με ένα εύθραυστο έφηβο αγόρι, που μοιάζει στον χαμένο της γιο, της ξυπνά επώδυνες μνήμες.

 «Έμμα»

Το αγαπημένο βιβλίο της Τζέιν Όστιν που μιλά για την ισότητα και για το αίσιο τέλος, παίρνει  καινούργια μορφή σε αυτήν την υπέροχη, νέα φιλμική προσαρμογή του. Γοητευτική, έξυπνη και πλούσια, η Έμμα Γούντχαους είναι μια ανήσυχη «βασίλισσα των μελισσών», χωρίς ανταγωνισμό, σε μια μικρή, σχεδόν βαρετή πόλη.

Σε αυτήν την απαστράπτουσα σάτιρα των κοινωνικών τάξεων και της δύσκολης ενηλικίωσης, βλέπουμε την προσπάθεια της ηρωίδας να ωριμάσει, να γλιτώσει από τους δύσκολους έρωτες και τις ρομαντικές κακοτοπιές, μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη ήταν δίπλα της, από την πρώτη στιγμή.

«Οι Σφυριχτές»

Στο κωμικό ανατρεπτικό νεονουάρ του Κορνέλιου Πορουμπόιου, πρωταγωνιστής είναι ένας διεφθαρμένος αστυνομικός που έχει συναναστροφές με διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για να βγάλει από τη φυλακή έναν μαφιόζο. Για να πετύχει τον στόχο του είναι απαραίτητο, ωστόσο, να μάθει μια συνθηματική αρχαία γλώσσα με σφυρίγματα, μοναδική στον κόσμο -η οποία πλέον ομιλείται μόνο στις Καναρίους Νήσους.

Η εμπλοκή του σε ένα παιχνίδι προδοσίας και διαφθοράς είναι αναπόφευκτη.

«Ο Αγώνας για Δικαιοσύνη»

Στο δικαστικό δράμα του Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον, με τους Μάικλ Τζόρνταν, Τζέιμι Φοξ και Μπρι Λάρσον, μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ, ο νεαρός δικηγόρος Μπράιαν, αντί να κυνηγήσει μια προσοδοφόρα επαγγελματική πορεία, αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Αλαμπάμα, προκειμένου να υπερασπιστεί όσους καταδικάζονται άδικα.

Η πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνει τον εμπλέκει σε έναν λαβύρινθο νομικών και πολιτικών παρασκηνίων, αλλά και απροκάλυπτου ρατσισμού. Παρά τη μεγάλη διάρκειά της (137΄), η ταινία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

«Brahms: The Boy II»

Στην ταινία τρόμου του Γουίλιαμ Μπρεντ Μπελ, με πρωταγωνίστρια την Κέιτι Χολμς, μια νέα οικογένεια, μετακομίζει στην έπαυλη Χίλσαϊρ, δίχως να γνωρίζει την ανατριχιαστική της ιστορία.

Ο μικρός γιος βρίσκει τον Μπραμς, την πορσελάνινη, σατανική κούκλα και γίνεται φίλος μαζί της, χωρίς να γνωρίζει το σκοτεινό της μυστικό.

«Ο Πειρατής Μαυροδόντης και το Μαγικό Διαμάντι»

Η ταινία κινουμένων σχεδίων, βασισμένη στους χαρακτήρες της νορβηγικής σειράς βιβλίων, θεατρικών και τηλεόρασης του Τέργιε Φορμό, μας μεταφέρει σε μια σκοτεινή ζούγκλα κάπου στην Καραϊβική, όπου ένα νεαρό αγόρι, ο Μάρκο, αποδρά από τον τρομερό μάγο Μάγκα Χαν και τον στρατό του από πιθήκους.

Έχει, όμως, κλέψει και το μαγικό διαμάντι, που ικανοποιεί κάθε επιθυμία όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο. Πολύ σύντομα, ο διαβόητος πειρατής Μαυροδόντης μαθαίνει για το διαμάντι, και, απλά, αποφασίζει να το κάνει δικό του.