Πολιτιστικά
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 07:15

Πέθανε ο Κώστας Βουτσάς - Ένας αειθαλής εραστής της σκηνής

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς. Ο αγαπημένος ηθοποιός τις τελευταίες εβδομάδες είχε εισαχθεί στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, μετά από καρδιακό επεισόδιο, και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς, σε ηλικία 88 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός τις τελευταίες εβδομάδες είχε εισαχθεί στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, μετά από καρδιακό επεισόδιο, και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Αττικόν» αναφέρει:

«Ο Κώστας Βουτσάς εισήχθη στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» στις 7 Φεβρουαρίου 2020 με λοίμωξη του αναπνευστικού και σημαντική καρδιακή και αναπνευστική δυσλειτουργία, που οδήγησαν σε διασωλήνωση και εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ετέθη σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και της νεφρικής λειτουργίας. Η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε αρχικά αλλά την 24η Φεβρουάριου το βράδυ παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 26/02/2020 στις 02:24».

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές θα πουν το «τελευταίο αντίο» στον Κώστα Βουτσά την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Η σορός του αγαπημένου ηθοποιού θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών στις 9 το πρωί της Παρασκευής και στις 11 το πρωί θα ψάλει η νεκρώσιμος ακολουθία. Αμέσως μετά, με πομπή, θα μεταφερθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γοητευτικός, πληθωρικός, στόφα μεγάλου ηθοποιού, ο Κώστας Βουτσάς διέγραψε τεράστια, επιτυχημένη καριέρα 70 ετών. Ήταν από τους σταρ που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο.

Σπουδαίος κωμικός, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο ρόλο του αγαθού Κωνσταντινουπολίτη με «Το Ανθρωπάκι» (1969) ενώ το αυθόρμητο επιφώνημα του «Φσστ μποινγκ», στο μιούζικαλ «Κάτι να καίει» (1964), έγραψε ιστορία στον εγχώριο κινηματογράφο.Σθεναρός υποστηρικτής του, εξαρχής, υπήρξε ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, με τον οποίο τον συνέδεε μακρόχρονη φιλία κι εκτίμηση.

Ήταν το 1961, όταν με την εμφάνιση του στον «Κατήφορο» απόκτησε ευρεία αναγνωρισιμότητα για να απογειωθεί στη συνέχεια ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε ταινίες που έφταναν να κόβουν έως και 650 χιλιάδες εισιτήρια την δεκαετία 60 και 70. Κι ήταν το 1984 που ο νέος ελληνικός κινηματογράφος βρήκε στο πρόσωπο του Κώστα Βουτσά τον ιδανικό ερμηνευτή που θα ενσάρκωνε τα όνειρα και τις επιθυμίες ενός καθημερινού ανθρώπου(«Ο έρωτας του Οδυσσέα», του Βασίλη Βαφέα).

Ο Κώστας Βουτσάς (Σαββόπουλος ήταν το οικογενειακό του όνομα) γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1931 στην Αθήνα, σε προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, που σήμερα ανήκουν στο έδαφος της Τουρκίας.Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια του. Ο πατέρας του εργάστηκε ως εργάτης οδοποιΐας κι ο μικρός Κώστας επινόησε διάφορες δουλειές του ποδαριού για επιβίωση. Στα χρόνια της Κατοχής μοίραζε προκηρύξεις στους κινηματογράφους μαζί με άλλα «Αετόπουλα» της ΕΠΟΝ.

Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε με διάφορες μορφές αθλητισμού, όπως στίβο, κωπηλασία, βόλεϊ και μπάσκετ. Η πρώτη του θεατρική εμπειρία, όπως έχει πει, ήταν στα σχολικά του χρόνια όταν ο προπονητής του τον είχε στείλει για προπόνηση στη Μηχανιώνα κι έλαβε μέρος στην παράσταση της καστασκήνωσης. Έκανε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιδί που υποδύονταν τον μεθυσμένο κι όταν ο υπεύθυνος του θεατρικού τον προκάλεσε αν μπορεί να το κάνει καλύτερα βρέθηκε τελικά με τον ρόλο.

Σε ηλικία 18 ετών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, συμμετείχε σε επιθεωρήσεις στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης κι αφού περιπλανήθηκε με τα μπουλούκια δύο χρόνια σε χωριά και κωμοπόλεις της Μακεδονίας « η Καλή Καλό (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της θεατρίνας Καλλιόπης Δαμβέργη) τον κατέβασε Αθήνα» έχει πει ο ίδιος. Έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία τελικά του έδωσαν στην τρίτη προσπάθεια αφού η επιτροπή τον είχε απορρίψει δύο φορές, επειδή δεν «έκανε για ηθοποιός» όπως του είχαν πει.

Η πρώτη ταινία που συμμετείχε, ως κομπάρσος, ήταν στην κωμωδία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» (1953, του Γιώργου Λαζαρίδη).Ακολούθησε η συμμετοχή του στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κυρά μας η μαμή» (1958) με την οποία μπήκε πρώτη φορά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, «Για την αγάπη της βοσκοπούλας» του Φρίξου Ηλιάδη (1959), η «Αλίκη στο Ναυτικό»(1960, Αλέκος Σακελλάριος), «Κατήφορος» (1961, Γιάννης Δαλιανίδης), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1962, Αλέκος Σακελλάριος ) κ.ά. Συνολικά 70 ταινίες,

Στη μικρή οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στο σίριαλ «Βαριετέ» της τότε ΥΕΝΕΔ.Ε για να ακολουθήσουν πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», «Για μια θέση στον ήλιο», «Γιούγκερμαν», «Δέκα Μικροί Μήτσοι»,«Επτά θανάσιμες πεθερές», «Η πολυκατοικία» κ.ά.

Ο Κώστας Βουτσάς έχει τρεις κόρες- τη Σάντρα από τον γάμο του με την Έρρικα Μπρόγιερ, την ηθοποιό Θεοδώρα και τη Νικολέττα από τον γάμο του με την Θεανώ Παπασπύρου και έναν γιό, τον τετράχρονο Φοίβο, από τον γάμο του το 2016 με την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού.

Ο Κώστας Βουτσάς και η Αλίκη Κατσαβού γνωρίστηκαν το 2013 στην παράσταση «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη στο Μέγαρο Μουσικής. Η Αλίκη έκανε τη γυναίκα του Κώστα. Ήταν τόσο έντονα μακιγιαρισμένη για να ανταποκριθεί στο ρόλο της 70χρονης γριάς, που το κοινό δεν την αναγνώριζε όταν έβγαινε στο τέλος, χωρίς μεϊκάπ, για την υπόκλιση.

Η ίδια δηλώνει ότι ο Κώστας Βουτσάς ήταν ο αγαπημένος της ηθοποιός όταν ήταν μικρή -«όντως τον λάτρευα, δεν το λέω τώρα που τον παντρεύτηκα»- και αγαπημένη της ταινία «Ο γόης».

Παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους, απολαμβάνοντας την αγάπη του κόσμου που παρέμεινε πιστό σε όλες του τις παραστάσεις, με πιο πρόσφατες την «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση έως την τελευταία, την παιδική «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περώ, στο θέατρο Broadway.

Συλλυπητήρια 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του αείμνηστου Κώστα Βουτσά και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του μεγάλου μας ηθοποιού.

Κ. Μητσοτάκης: Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Βουτσά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μητσοτάκης αποχαιρετά τον Έλληνα ηθοποιό, ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα.

«Ο Κώστας Βουτσάς ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι, μαζί με το γέλιο και τη χαρά που μοίρασε απλόχερα σε τόσες γενιές Ελλήνων», σημειώνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:
«Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας. Η αισιοδοξία και το αγνό του χαμόγελο θα μας συνοδεύουν πάντα». Ολοκληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης στέλνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μοιραζόμαστε μαζί με όλους τους Έλληνες τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κώστα Βουτσά. Δεν ήταν μόνο πρωταγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ήταν ένας από τους πιο εργατικούς ανθρώπους στον χώρο του θεάματος. Με την οικειότητα που διέκρινε την παρουσία και τις ερμηνείες του, ήταν φίλος που έμπαινε στα σπίτια και στις ζωές όλων μας από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Η παροιμιώδης αμεσότητά του έσπαγε τον «τέταρτο τοίχο» και ορμούσε πέρα από τα όρια του κάθε μέσου. Γινόταν σχεδόν φυσική. Οι ταινίες του εκφράζουν μια ολόκληρη εποχή. Πολλές από τις ατάκες του, έχουν περάσει -ακόμη και σήμερα- στην καθημερινότητά μας. Στην καριέρα του, που διήρκεσε δεκαετίες -μέχρι ακόμη και την τελευταία στιγμή- προχώρησε παράλληλα με την ιστορία του ελληνικού θεάματος του 20ου και του 21ου αιώνα. Από τα επαρχιακά μπουλούκια και τη θεατρική σκηνή, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, ακόμη και τις βιντεοταινίες, ο Κώστας Βουτσάς υπηρέτησε την κωμωδία, την επιθεώρηση, το δράμα, με ταλέντο, χιούμορ, ήθος, συναδελφικότητα και πείσμα, ως ένα αξιοθαύμαστο υπόδειγμα θεατρανθρώπου. Η απώλειά του είναι μεγάλη. Αφήνει ένα πλούσιο έργο που θα μας συντροφεύει και στο μέλλον. Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολυάριθμους φίλους του.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Bουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Κώστα Βουτσά:

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας σπουδαίος ηθοποιός που κυριολεκτικά «ποίησε ήθη» μέσα από την τέχνη του και δίδαξε με τη στάση ζωής του μια προσέγγιση αειθαλούς βίου και αιώνιας εφηβείας.

Ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε ένας εντελώς ξεχωριστός ηθοποιός που υπηρέτησε την τέχνη του επί δεκαετίες. Η απήχηση του ταλέντου του δεν περιορίσθηκε μόνον στη γενιά του καθώς το μοναδικό του ταπεραμέντο άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα σε κάθε έργο. Κορυφαίος κωμικός, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος, παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους, αφήνοντας παρακαταθήκη για όλες τις επόμενες γενιές, την αστείρευτη πηγή γέλιου και χαράς που χάρισε απλόχερα μέσα από τις ερμηνείες του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχαιρετούμε τον μεγάλο ηθοποιό, Κώστα Βουτσά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Κωμικός με αυθεντικό και πηγαίο ταλέντο, ο Κ. Βουτσάς μεσουράνησε στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση από τη δεκαετία του '50 μέχρι το τέλος της ζωής του. Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες της "χρυσής εποχής" του ελληνικού κινηματογράφου και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το ελληνικό κοινό.  Μέλος της ΕΠΟΝ κατά την περίοδο της Κατοχής, ο Κ. Βουτσάς στήριζε διαχρονικά την κομμουνιστική αριστερά. 

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Ένα προσφυγόπουλο, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη, που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, όταν ο κινηματογράφος μας άρχισε να πλάθει τ’ όνειρο της μεταπολεμικής Ελλάδας, κατέβηκε στην πρωτεύουσα κυνηγώντας το δικό του όνειρο.

Ο Κώστας Βουτσάς ήρθε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’50, με βασικά εφόδιά του τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου και την εμπειρία του σε περιοδεύοντες θιάσους. Δούλεψε ακατάπαυστα σε κωμωδίες της Φίνος Φιλμ και του Καραγιάννη και δημιούργησε έναν δημοφιλή τύπο κωμικού -ενίοτε αφελή αντιήρωα, που λίγο ήθελε για να φέρει απορρύθμιση και καταστροφή στο μεγάλο κάδρο του κοσμοπολιτισμού και του μεταπολεμικού ονείρου της αστικής ζωής.

Ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε ένας από τους τελευταίους σπουδαίους  κωμικούς του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μας. Ακάματος και μονίμως χαμογελαστός εργάτης, αλλά και ένας καλλιτέχνης που η κινηματογραφική μας βιοτεχνία, στα χρόνια της χρυσής εποχής της, του στέρησε τη δυνατότητα να εξελίξει το πηγαίο ταλέντο του.

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν ένας ηθοποιός μεγάλης γκάμας. Αυτή ήταν η αλήθεια του πίσω από τον απολαυστικό Λευτεράκη του Αλέκου Σακελάριου ή από τον «Ξυπόλητο πρίγκηπα» του Γιάννη Δαλιανίδη. Το ανακαλύψαμε αυτό, πολλά χρόνια μετά την τεχνητή ευφορία του «παλιού» ελληνικού κινηματογράφου, όταν ο «νέος» στράφηκε προς τον ηθοποιό, την οργανική ύλη του κινηματογραφικού κάδρου, για να βρει αξιόπιστο σύμμαχο. Ρόλοι του Κώστα Βουτσά, όπως αυτός στην ταινία «Ο έρωτας του Οδυσσέα» μαρτυρούν την ανεκτίμητη αξία του.

Ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε δημιουργικός, πρόσχαρος και φιλικός, κι έζησε μια πλήρη ζωή. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Κώστα Βουτσά

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και θλίψη για την απώλεια του Κώστα Βουτσά, του σπουδαίου ηθοποιού  που με το πηγαίο, πληθωρικό ταλέντο και το αστείρευτο χιούμορ του διέγραψε μία εντυπωσιακή πορεία επί δεκαετίες στον κινηματογράφο και στο θέατρο πρωταγωνιστώντας σε ταινίες και μιούζικαλ που άφησαν εποχή.

Ο Κώστας Βουτσάς μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων, αφήνοντας πίσω του ερμηνείες  και  χαρακτηριστικές ατάκες που συντροφεύουν ακόμη και σήμερα την καθημερινότητά μας. Γοητευτικός άνθρωπος, λάτρης της ζωής αλλά και της Τέχνης του, υπήρξε από τους πλέον αγαπητούς και εργατικούς ηθοποιούς, ένας «αιώνιος έφηβος» που παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι το τέλος.

Ο Κώστας Βουτσάς ξεκίνησε ως πρωταθλητής στίβου στον ΒΑΟ Θεσσαλονίκης. Το 1948 μπήκε στον στίβο της υποκριτικής και δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί την Τέχνη του μέχρι σήμερα. Υπηρέτησε τον χώρο του θεάματος ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος. Πρωταγωνίστησε σε παραπάνω από 150 θεατρικές παραστάσεις, 100 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Είχε βραβευτεί πολλές φορές από ελληνικούς και ξένους οργανισμούς και ιδρύματα. Το βιβλίο «Η κωμικότητα του Κώστα Βουτσά» διδάσκεται στους φοιτητές Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε σε δύο παραγωγές:

1.  «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (Κύριος Ζουρνταίν ) Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας (1992)

2.  «Αχαρνής» του Αριστοφάνη (Μεγαρίτης) Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης (2010)