Κόσμος
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 22:04

Προειδοποίηση ΠΟΥ προς χώρες να λάβουν μέτρα, καθώς ο κοροναϊός είναι «προ των πυλών»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις χώρες να ανά τον κόσμο να προετοιμασθούν καθώς ο κοροναϊός «κυριολεκτικά χτυπάει την πόρτα τους». Η προειδοποίηση έρχεται την ώρα που φουντώνουν οι ανησυχίες λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας εκτός κινεζικών συνόρων σε περισσότερες από 20 χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου της Gilead για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις χώρες να ανά τον κόσμο να προετοιμασθούν καθώς ο κοροναϊός «κυριολεκτικά χτυπάει την πόρτα τους». Η προειδοποίηση έρχεται την ώρα που φουντώνουν οι ανησυχίες λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας εκτός κινεζικών συνόρων σε περισσότερες από 20 χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Κρίστιαν Λίνμαϊερ, εκπροσωπος του ΠΟΥ, δήλωσε ότι κάποιες χώρες έχουν ήδη προετοιμάσει σχέδια αντιμετώπισης μιας πανδημίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ένα τέτοιοι ενδεχόμενο. Προς το παρόν, ο ΠΟΥ έχει αποφύγει τον χαρακτηρισμό της πανδημίας για τον COVID-19, ενώ στα τέλη του προηγουμένου μηνός κήρυξε την παγκόσμια κοινότητα σε έκτακτη ανάγκη λόγω της εξάπλωσης του ιού. Οι δηλώσεις του κ. Λιντμάιερ φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο ΠΟΥ δεν πρόκειται να κηρύξει πανδημια τις επόμενες ημέρες, παρά την αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας. 

Έως τώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 77.000, εκ των οποίων 2.663 θανατηφόρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε Νότια Κορέα και Ιράν τις τελευταίες ημέρες, ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες που έχουν «χτυπηθεί» από τον ιό.

Ο κ. Λιντμάιερ ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Οργανισμού σε σύσκεψη στη Ρώμη συζητούν πολύ ισχυρά μέτρα εφαρμογής. Αποστολή του ΠΟΥ στο Ιράν έχει καθυστερήσει, χωρίς να έχει ορισθεί ημερομηνία αναχώρησης, ενώ αρχικά ήταν να μεταβεί σήμερα. 

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου της Gilead για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, σύμφωνα με ανάρτηση στη βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών της κυβέρνησης. Οι δοκιμές διεξάγονται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών και θα γίνουν σε περισσότερες από 50 σημεία παγκοσμίως. Το φάρμακο ονομάζεται remdesivir, όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο που αναρτήθηκε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters