Απόγευμα Δευτέρας στην εφημερία δημόσιου νοσοκομείου: Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, φύλακες και όλοι- μηδενός εξαιρουμένου- οι ασθενείς και οι επισκέπτες, στις κλινικές, σε αίθουσες αναμονής αλλά και έξω από το κτίριο του νοσοκομείου, με μάσκα: διπλή μάλιστα όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, αφού οι απλές δεν είναι μόνες τους ικανές να αντισταθούν απέναντι σε «ύπουλους» ιούς και «αθόρυβα» συμπτώματα.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Απόγευμα Δευτέρας στην εφημερία δημόσιου νοσοκομείου: Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, φύλακες και όλοι- μηδενός εξαιρουμένου- οι ασθενείς και οι επισκέπτες, στις κλινικές, σε αίθουσες αναμονής αλλά και έξω από το κτίριο του νοσοκομείου, με μάσκα: διπλή μάλιστα οι περισσότεροι, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, αφού οι απλές μάσκες που συνήθως βρίσκουμε στα φαρμακεία δεν είναι μόνες τους ικανές να αντισταθούν απέναντι σε «ύπουλους» ιούς και «αθόρυβα» συμπτώματα.
Έως εδώ όλα καλά. Πρωτόγνωρη εμπειρία να βλέπεις κάτι τέτοιο σε ελληνικό νοσοκομείο, όπου έως πρόσφατα ακόμη και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης ξεχνούσαν το βασικό μέτρο προφύλαξης των υπολοίπων. Αξιοσημείωτο το να είναι όλοι συνεπείς, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες. Ενθαρρυντικό να λαμβάνονται πια μέτρα προστασίας. Αλλά τι γίνεται όταν ξαφνικά μπαίνει στο νοσοκομείο μητέρα με μικρό παιδί, που αρνείται για λίγα λεπτά να βάλει μάσκα;
Ο πανικός στο βλέμμα και τις παροτρύνσεις άλλων ασθενών έκδηλος. Ο φόβος για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για το παιδί δεν μπορεί να κρυφτεί. Στις συζητήσεις γίνεται φανερό πως κανείς δεν ανησυχεί για μετάδοση του ιού γρίπης ή μικροβίων. Στα χείλη όλων μία λέξη σε διάφορες παραλλαγές: «Κοροναϊός», «κορωνοϊός», «αυτός ο κόβιντ (Covid) πώς τον λένε στα κανάλια;»
Μα δεν έχουμε ακόμη κρούσμα στην Ελλάδα, παρατηρώ. «Δεν ξέρουμε ακόμη για κρούσμα στην Ελλάδα» σπεύδει να με διορθώσει νεαρός, που ενημερώνεται από το κινητό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία. Συμφωνούν και άλλοι. Η γνωστή θεωρία συνωμοσίας του «κάτι μας κρύβουν» δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε σε αυτή την περίπτωση. Ευτυχώς, σπεύδουν να την απορρίψουν πολλοί.
Σαν τον καχύποπτο νεαρό όμως αντέδρασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες. Την ώρα που στην Ιταλία με τους 7 νεκρούς, τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και την καραντίνα σε ολόκληρες πόλεις η αγορά μετρούσε απώλειες της τάξης του 4% με 5%, στην δική μας αγορά η αιμορραγία έφτανε το 9%.
Είναι αλήθεια πως ίσως ούτε η χώρα μας θα αποφύγει την εμφάνιση του νέου κοροναϊού, που «ταξιδεύει» ολοένα και μακρύτερα. Οι ειδικοί άλλωστε έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε ενδημικό, με επιδημίες κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως συμβαίνει με τη γρίπη. Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε ότι όπου χτύπησε την πόρτα «προετοιμασμένων» υγειονομικών συστημάτων η μετάδοσή του παρέμεινε σε ελεγχγόμενο πλαίσιο. Εκεί είναι το κλειδί- στην ετοιμότητα και στην απόλυτη τήρηση του πρωτοκόλλου.
Η ετοιμότητα βέβαια θέλει και ψυχραιμία. Όταν ο πανικός μεταδίδεται πιο γρήγορα και από τον ιό, τα πράγματα είναι δύσκολα...