Κόσμος
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 11:39

ΗΠΑ - Η Βουλή των Αντιπροσώπων στηλιτεύει τη στάση των Σκοπίων

Σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο επικρίνεται η στάση των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας, υπέγραψε το ένα τέταρτο των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Στο σχέδιο ψηφίσματος διατυπώνεται η άποψη της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να παύσει να χρησιμοποιεί υλικό που παραβιάζει τις προβλέψεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα Σκόπια καλούνται να σεβασθούν και να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του άρθρου 7 της συμφωνίας, αποθαρρύνοντας δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από το να προβαίνουν σε δραστηριότητα και προπαγάνδα που υποθάλπει εχθρικά και αλυτρωτικά αισθήματα από πλευράς ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας και της Ιστορίας της.

Το ψήφισμα καλεί επίσης την ΠΓΔΜ να εργασθεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα, προκειμένου «να επιτευχθεί ο στόχος της πολιτικής του ΟΗΕ, αλλά και των ΗΠΑ», ήτοι η εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος.

Ειδική αναφορά γίνεται σε εγχειρίδια της Στρατιωτικής Ακαδημίας της ΠΓΔΜ, καθώς και στην πρόσφατη μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος». Το ψήφισμα ζητεί από την ΠΓΔΜ να αναθεωρήσει σχολικά και μη εγχειρίδια, καθώς και σχετικούς χάρτες.

Σημειώνεται ότι η πολιτική και συμβολική σημασία της συγκέντρωσης τόσο μεγάλου αριθμού Αμερικανών νομοθετών (101) που έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα, απορρέει από το γεγονός ότι εκ των 816 ψηφισμάτων που έχουν υποβληθεί στο 110ο Κογκρέσο (άρχισε τις εργασίες του τον Ιανουάριο του 2007), μέχρι στιγμής μόνον άλλα τρία από αυτά που αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχουν συγκεντρώσει άνω των 100 συγκηδεμόνων: αυτό για τη γενοκτονία στο Νταρφούρ, αυτό για την ιαπωνική πολιτική κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από τους 101 βουλευτές που έχουν συνυπογράψει το εν λόγω ψήφισμα, οι 79 ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και οι 22 στο Ρεπουμπλικανικό. Μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρώπης κ. Γουέξλερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια υποεπιτροπής κ. Γκάλεγκλι, και οι συμπροέδροι της Ελληνικής Ομάδας στο Κογκρέσο, Κάρολιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκης.

Πηγή ΑΠΕ