Πολιτική
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 10:59

Το «ντιμπέιτ» Μητσοτάκη - Τσίπρα και οι φήμες για εκλογές

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμμετείχαν σε ένα άτυπο ντιμπέιτ. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λαϊκισμό, ψέματα, κομματισμό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά το κλίμα θύμισε έντονα προεκλογική περίοδο.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Από την πλευρά Τσίπρα, καταγγελίες κατά του παλιού συστήματος «που χρεοκόπησε τη χώρα» και που δρα «υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και εναντίον των συμφερόντων του λαού». Από την πλευρά Μητσοτάκη, σκληρή επίθεση εναντίον του «λαϊκισμού» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύγκριση του πρώτου επταμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πρώτο επτάμηνο της σημερινής κυβέρνησης και μία ειρωνεία: «Όχι άλλο κάρβουνο».

Στην υπηρεσία και των δύο η σύγχρονη τεχνολογία του θεάματος, βίντεο, γιγαντοοθόνες, φώτα, χρώματα, ενώ τα μικρά κόμματα φωνάζουν για το προσυμφωνημένο ταγκό του δικομματισμού. Ο Πρωθυπουργός από τα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το «Tae Kwon Do» του Φαλήρου, ανέβασαν τους τόνους κατακόρυφα με έντονη κριτική. Ο ένας για το πρώτο επτάμηνο του άλλου. Το Σαββατοκύριακο θύμισε προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας έχοντας μπροστά του ένα δύσκολο συνέδριο έχει λόγους να ανεβάσει τον κομματικό πατριωτισμό, να στρέψει τα φώτα μακριά από την εσωστρέφεια που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, να δείξει ότι ο «εχθρός» είναι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση. Σε πολύ υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε μία «κόλαση» για την οικονομία, για τους εργαζόμενους, για τους πρόσφυγες, για τα εθνικά συμφέροντα, για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σαν κερασάκι στην τούρτα έριξε και το γάντι στον Πρωθυπουργό να τον πάει στο Ειδικό Δικαστήριο «αν τολμά», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση ότι όποιος εχθρεύεται τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό, θα έχει να κάνει μαζί του. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έκανε ολομέτωπη επίθεση κατά του κ. Τσίπρα, απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις σε δημάρχους και περιφερειάρχες για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, έκρουσε έμμεσα καμπανάκια προς υπουργούς για περισσότερη ταχύτητα, έστειλε μηνύματα για εσωκομματική ανανέωση και ενότητα, αλλά έκανε και ενέσεις αισιοδοξίας προς ένα ευρύτερο, του κομματικού, ακροατήριο. «Οι δικοί μας "αρμοί" είναι η ελευθερία, ο κοινοβουλευτισμός και το κράτος δικαίου» απάντησε ο Πρωθυπουργός στις αιχμές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι στο «Tae Kwon Do» ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε τίποτε περί «αρμών της εξουσίας».

Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, είπε ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά και τόνισε ότι ο λαός έχει άμεσες και μεγάλες προσδοκίες, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου:

  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
  • Φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης,
  • Ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
  • Ψήφιση του νόμου για τις πορείες στο κέντρο των πόλεων
  • Αλλαγές στην παιδεία με νέο σύστημα μετεγγραφών στα πανεπιστήμια.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμμετείχαν σε ένα άτυπο debate. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λαϊκισμό, ψέματα, κομματισμό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και έκανε λόγο για απάτη των αρίστων.  

Ο Πρωθυπουργός έβαλε μπροστά τους επόμενους στόχους και δεσμεύτηκε – για άλλη μία φορά – για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε το μήνυμα στους συντρόφους του που αντιδρούν ότι η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός δεν μπορεί να περιμένει. «Δεν είναι ο δρόμος των λίγων και τον πεφωτισμένων που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας, θέλουμε έναν φορέα ανοικτό στο καινούριο, ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς, αριστερούς, σε όλους τους ανήσυχους πολίτες... Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου και της επετηρίδας» είπε ο κ. Τσίπρας χωρίς να χρειάζεται μετάφραση.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο 2020. Τα επιχειρήματα γνωστά. Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, ότι δεν τα πάει καλά ως κυβέρνηση και με τις εκλογές θα επιχειρήσει να υπερβεί αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στη Ν.Δ. από την άλλη πλευρά κάποιοι λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές για να καταργήσει στην πράξη την απλή αναλογική με διπλές εκλογές, να τις κάνει όσο είναι βέβαιος ότι κερδίζει, να προσθέσει άλλες δύο ήττες στο παλμαρέ του κ. Τσίπρα για να προκληθεί και κρίση κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κοντινά πρόσωπα στον Πρωθυπουργό ωστόσο επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ακόμα και αν το πολιτικό δέλεαρ είναι μεγάλο. Λένε ότι σε κανονικές συνθήκες, και όχι στην καρδιά της κρίσης της περιόδου 2009-2011, ο ελληνικός λαός δίνει στους πρωθυπουργούς δύο ευκαιρίες. Δύο έδωσε στον κ. Τσίπρα, δύο θα δώσει και στον κ. Μητσοτάκη. Και αν ο κ. Τσίπρας είχε λόγους να ξοδέψει την πρώτη του φορά μέσα σε οκτώ μήνες, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λόγους – όπως λένε - να μειώσει τον δικό του πολιτικό χρόνο ως Πρωθυπουργός.