Πολιτική
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 14:04

Μετρούν τις πληγές

Δύο νεκροί και μεγάλες καταστροφές είναι ο απολογισμός των πλημμυρών από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε σήμερα ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές από τις περιφέρειες και τις νομαρχίες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών. Επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ και μεγάλες καταστροφές είναι ο απολογισμός των πλημμυρών από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Μετά τον Ινδό μετανάστη που έχασε τη ζωή του στα Μέγαρα, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, ένας 42χρονος πνίγηκε στις Σέρρες όταν το αυτοκίνητο του έπεσε από γέφυρα σε τάφρο με νερά, στην επαρχιακή οδό Σερρών - Νεοχωρίου.

Στα χωριά του Δήμου Φαλαισίας, Βαλτετσίου και Γόρτυνος που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου αρκετά σπίτια πλημμύρισαν, ενώ οι ζημιές στις υποδομές και στις καλλιέργειες είναι τεράστιες.

Σήμερα αποκαταστάθηκε η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση σε όλα τα χωριά, ενώ συνεργεία της νομαρχίας και διαφόρων υπηρεσιών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να παράσχουν κάθε βοήθεια στους πληγέντες.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και στο νομό Σερρών. Κλιμάκιο της Νομαρχίας Σερρών επισκέπτεται από το πρωί τους Δήμους Αμφίπολης, Ροδολίβους και Στρυμόνα ώστε να έχει την πλήρη εικόνα των ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, σπίτια αλλά και σε επαρχιακούς οδούς. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην κοινότητα Βροντούς αλλά και στον επαρχιακό δρόμο Σερρών - Λαϊλιά.

Η κακοκαιρία προκάλεσε την υπερχείλιση χειμάρρων με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να πλημμυρίσουν. Τα φερτά υλικά που μετέφεραν τα ορμητικά νερά έκλεισαν τα φρεάτια με αποτέλεσμα σπίτια να πλημμυρίσουν και δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια.

Τις πληγές του από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν από το βράδυ της Παρασκευής την περιοχή, μετρά από σήμερα και ο Νομός Ροδόπης ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από χθες το βράδυ οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζουν ύφεση με συνέπεια την υποχώρηση των νερών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Τα συνεργεία του Συντονιστικού Οργάνου παραμένουν σε επίκαιρα σημεία, σε ολόκληρο το μήκος του Νομού, ενώ το κύριο επαρχιακό δίκτυο του Νομού Ροδόπης παραμένει ανοικτό.

Σήμερα τα σχολεία στο Νομό Ροδόπης λειτούργησαν κανονικά και οι απουσίες μαθητών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα δικαιολογηθούν.

Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το νομό Ροδόπης το Σαββατοκύριακο, άφησε πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένες οικίες και κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα το ύψος των υδάτων ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Στην πόλη της Κομοτηνής τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στην οδό Μαραθώνος. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν τρεις κτηνοτρόφους από την περιοχή των Υφαντών, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής δέχτηκε συνολικά περισσότερες από 300 κλήσεις.

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε συνεργασία με τους νομάρχες και τις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών των πληγέντων από τις πλημμύρες, έτσι ώστε να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα. Αφού γίνει καταγραφή των ζημιών το Υπ. Εσωτερικών θα σπεύσει για την αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Σε ερώτηση αν έχουν αυξηθεί τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στον προϋπολογισμό, ο κ. Ρουσόπουλος θύμισε πως αυτά τα ποσά μπαίνουν στον προϋπολογισμό των περιφερειών και στη συνέχεια στις νομαρχίες και τους δήμους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν 17 και 18 /11/07 έχει ομαλοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Τα όποια προβλήματα είχαν προκύψει, έχουν αντιμετωπισθεί και η ΓΓΠΠ επικεντρώνεται στην αρωγή των πληγέντων.

Γ. Σουφλιάς: «Χρειάζονται και άλλα έργα»

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε σήμερα ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές από τις περιφέρειες και τις νομαρχίες για να μην έχουμε προβλήματα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «όπου υπήρξαν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, όπως στην Πάρνηθα και στον Αλφειό, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, παρ`ότι έπεσε μεγάλο ύψος βροχής».

«Τα αντιπλημμυρικά έργα της Πάρνηθας απέδωσαν πάρα πολύ. Δεν είχαμε πρόβλημα στην Αττική», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κομοτηνής, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι «το ύψος της βροχής ήταν πάρα πολύ μεγάλο περίπου 20 εκατοστά, όσο δηλαδή νερό πέφτει στην Αθήνα τη μισή χρονιά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος προανήγγειλε πριν από λίγο τη λήψη έκτακτων μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών.

Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ στις πληγείσες περιοχές

Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ μεταβαίνουν σήμερα στις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές της Πελοποννήσου και της Θράκης. Συγκεκριμένα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, και οι βουλευτές, Γιάννης Μανιάτης και Παναγιώτης Μπεγλίτης, μεταβαίνουν στον Δήμο Φαλαισίας του Νομού Αρκαδίας. Οι κ. Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Γιώργος Ντόλιος, και οι τοπικοί βουλευτές, Γιώργος Πεταλωτής και Χατζηοσμάν Αχμέτ, στον Νομό Ροδόπης.

Αλ. Αλαβάνος: Κυβέρνηση – «ναυαγοσώστης»

«Η κυβέρνηση δυστυχώς διπλασίασε το κακό. Δεν μπόρεσε να προστατέψει τα δάση το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν μπόρεσε να προστατέψει τις περιοχές που είχαν καεί με αντιπλημμυρικά έργα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες.

«Αντί να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παρεμβαίνει στα ζητήματα του περιβάλλοντος, έχουμε δυστυχώς μια κυβέρνηση “ναυαγοσώστη”. Είναι κατεπείγον, πριν φτάσουμε στο χειμώνα, να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην επαναληφθούν τα χθεσινά φαινόμενα», πρόσθεσε.

ΛΑΟΣ: «Σε λήθαργο η κυβέρνηση»

«Η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής καταδείχθηκε περίτρανα για ακόμη μια φορά στην Ροδόπη, όπου για πολλοστή φορά η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη, καθώς τα απαιτούμενα έργα παρέμειναν στα χαρτιά», τονίζει ο ΛΑΟΣ σε σημερινή του ανακοίνωση.

«Η αδιαφορία του κράτους εκφράστηκε και από την στάση του κ. Καραμανλή ο οποίος παρά το γεγονός πως βρισκόταν στην Έβρο για τα εγκαίνια του αγωγού δεν έκανε τον κόπο να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν, έστω για ηθική συμπαράσταση... Ο λήθαργος της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες να δυστυχούν», προστίθεται στην ανακοίνωση.