Αδιαπραγμάτευτη όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής εμφανίστηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο της έκτακτής Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σημείωσε πως αυτές είναι πολιτικές οι οποίες αφορούν όλους τους πολίτες της χώρας και πρέπει να εξακολουθούν να στηρίζονται και με ενισχυμένο τρόπο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Αδιαπραγμάτευτη όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής εμφανίστηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο της άκαρπης έκτακτής Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σημείωσε πως αυτές είναι πολιτικές οι οποίες αφορούν όλους τους πολίτες της χώρας και πρέπει να εξακολουθούν να στηρίζονται και με ενισχυμένο τρόπο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις δυστυχώς δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηηση και τόνισε πως εξαρχής ήταν γνωστό ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Προσέθεσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.
Διερωτώμενος γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων έως το 2050, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κοινωνιών μας, αλλά και η προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».
Ο κ.Μητσοτάκης ανάφερε πως σ'αυτό το μίγμα προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.
naftemporiki.gr