Απόψεις
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 09:04

Κατώτατο... φως

Αρκετοί αναλυτές είχαν παρουσιάσει την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, την εξασφάλιση δηλαδή του ελαχίστου, περίπου σαν μία από τις πληγές του Φαραώ, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Αρκετοί αναλυτές είχαν παρουσιάσει την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, την εξασφάλιση δηλαδή του ελαχίστου, περίπου σαν μία από τις πληγές του Φαραώ. 

Τι ότι το μέτρο θα έχει απρόβλεπτες, αρνητικές συνέπειες και θα επιβαρύνει την οικονομία, τι ότι δυσκολεύει την είσοδο στην αγορά εργασίας και αυξάνει την ανεργία και την παράνομη εργασία, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία, τι ότι σπέρνει ελπίδες και θα θερίσει λεπίδες... 

Άδικα ανησυχούσαν. Δεν επηρέασε αρνητικά την απασχόληση η αύξηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο Φεβρουάριο κατά 11% (από 586 σε 650 ευρώ) ή κατά 27% (από 510 σε 650 ευρώ) στους νέους κάτω των 25 ετών που λάμβαναν τον υποκατώτατο, ο οποίος και καταργήθηκε. 

Επιπλέον, ούτε γκρεμίστηκε ούτε απογειώθηκε η οικονομία. Μπήκε στο νέο έτος με κάποια από τα παλιά της προβλήματα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η αγορά εργασίας. 

Πώς το είχε πει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το 2017 ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (Νόμπελ Οικονομίας); Το μεγάλο λάθος που έκαναν οι μεταρρυθμιστές στην Ελλάδα ήταν ότι επέμειναν στην αγορά εργασίας. 

«Το να ανοίξει κανείς την αγορά εργασίας, όταν υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά προϊόντων, μονοπώλια κ.λπ. δεν έχει αποτέλεσμα». Έχει, μόνο που σε άλλους βρέχει. 

Και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού η οικονομία αντέχει. Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί, οπότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα αναπροσαρμογή τον Ιούνιο.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στα τέλη Ιανουαρίου και μάλιστα για «αντίστοιχη αύξηση, όπως αυτή του Φεβρουαρίου του 2019», που δεν θα φέρει στην απασχόληση παγωνιά, «καθώς, μάλιστα, αναμένεται να συνδυαστεί με αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2020: +0,9%, 2021: +2,2%), ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν».

Στον ΣΕΒ τέτοια ακούν, σύνεση από την Πολιτεία ζητούν και για μια «επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019» αγρυπνούν.